Ekonomija u BiH bilježi pozitivne pomake

S
Sarajevo-x.com
17.11.2009. u 13:35
0
1
Ekonomija u BiH bilježi pozitivne pomake
0
Ekonomija u BiH bilježi pozitivne pomake
Šef misije MMF-a Costas Christou informisao je predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića o aranžmanu MMF-a sa našom zemljom, naglasivši da je riječ o trogodišnjem programu koji podrazumijeva ukupan iznos od 1,2 milijarde eura i čiji je prvenstveni cilj podrška kratkoročnoj stabilizaciji ekonomije u BiH.
Ovom prilikom je naglasio da je do sada izvršena evaluacija dosadašnjeg toka sporazuma i da ekonomija u BiH bilježi određene pozitivne pomake. Finansijski sektor ocijenio je dobrim i dodao da su riješeni problemi sa likvidnošću sa kojima se suočavala Vlada FBiH.

Šef misije MMF-a je kazao da fiskalni ciljevi u ovom periodu neće biti ispunjeni, da će deficit biti veći, te da se rashodi oštro povećavaju. S tim u vezi je naglasio kako bi se kontrola tekućih rashoda, koja također predstavlja jedan od važnijih ciljeva programa, trebala fokusirati na kapitalne izdatke i infrastrukturu. Zadovoljavajućim je ocijenio prijedlog državnog budžeta koji je, prema njegovim riječima, u skladu sa sveopćim makroekonomskim parametrima. Ovom prilikom je rekao da izazov za narednu godinu zapravo predstavljaju entitetski budžeti, a da je deficit koji je predviđen za 2010. godinu veći od očekivanog.

Christou je naglasio da bi druga tranša sredstava iz stand-by aranžmana kojeg je BiH sklopila sa MMF-om mogla biti odobrena do kraja ove godine, ukoliko entiteti ispune zadane uslove.

Iako svjestan da je zbog ukupne ekonomske situacije u kojoj se BiH nalazi, aranžman sa MMF-om neophodan, predsjedavajući Komšić ocijenio ga je izuzetno nepovoljnim, naglašavajući da ne postoje realne mogućnosti BiH da vrati dug u zadanom periodu. Još je dodao da, prije svega, entitetske vlade moraju provesti strukturalne reforme, koje se prvenstveno odnose na troškove administracije i druge rashode.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: