Dan zaštite okoliša
147

Ekologija ujedinila građane i političare u Odžaku: Zajedno uređivali raskrsnice i sadili cvijeće

A. K.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U povodu Svjetskog dana zaštite okoliša, građani Odžaka, aktivisti te predstavnici lokalne administracije danas je u ovom gradu upriličena ekološka akcija. Uređene su gradske raskrsnice, a posađeno i je ukrasno cvijeće.

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. Juna, na godišnjicu održavanja konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu 1972., posvećene okolišu, na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP).

Obilježavanjem Dana zaštite okoliša širom svijeta, Program Ujedinjenih naroda za okoliš nastoji istaknuti glavne okolišne probleme i omogućiti svima da shvate svoju vlastitu ulogu i odgovornost u razmišljanju i djelovanju s ciljem održivog razvoja sredine u kojoj živimo.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

U Odžaku je tim povodom realizirana akcija sadnje ukrasnog bilja i uređenje novoizgrađenih raskrsnica u centru grada. Zajedničkim aktivnostima lokalnog Udruženja za zaštitu prirode i okoliša, Općine Odžak, Ministarstva prometa i komunalnog preduzeća, a uz pomoć ekološke organizacije Eko Život iz Tuzle uređene su dvije prometne raskrsnice u samom centru grada.

"Dan zaštite okoliša je prilika da ukažemo na važnost očuvanja životne sredine a ujedno da iskoristimo priliku da uljepšamo ulice grada Odžaka" naglasili su Zlatko Mujkanović, predsjednik općinskog vijeća Odžak i Iva Bilušić, predsjednica udruženja.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Inače, Odžak se može pohvaliti dobrim napretkom u rješavanju ekoloških problema, prvenstveno jer se u proteklom periodu zatvorila i sanirala gradska deponija, a komunalni otpad kao prvi u okruženju odvoze na regionalnu deponiju kod Doboja.