BiH
61

Ekipa Klix.ba u Šerićima: Zemlja progutala kuće i mezare

Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Teška situacija i dalje vlada selima u Zeničko-dobojskom kantonu, a ekipa Klix.ba je uz pomoć Jedinice za podršku MUP-a ZDK danas posjetila Šeriće, selo u kojem je klizište progutalo dvanaest kuća, a oštetilo je i mezarje.

Mještani Šerića su izolovani od ostatka svijeta. Putna komunikacija kojom dolaze uglavnom brdska vozila i motokultivatori se odvija šumskim putevima kroz planine, a uz Šeriće prekinuta je i komunikacija sa selima Vukotići, Jastrebac, Kolići, Smajići i Bistrica.

Na mjestu gdje je bilo dvanaest kuća danas se nalaze ruševine i otvorena zemlja, a mezarje u kojemu je oštećeno oko 40-tak mezara predstavlja opasnost za sve mještane jer se širi neugodan miris.

Džemilu Garanoviću klizište je odnijelo kuću i poslovni prostor, iako je, kako kaže, uredno dobio urbanističku dozvolu i saglasnost za gradnju na ovom prostoru.

"Nama je živjeti dalje"

"Živio sam seoski život gdje sam imao lijepu kuću i plac. Zemlju koju smo uzimali plaćali smo poprilično skupo i imali smo sve dozvole za gradnju ovih kuća, a kako se narodu dozvolili da grade na ovakvom području? U čemu su zakazali? Što nas nisu spriječili kada smo kupovali to zemljište? Sve građevinske dozvole smo imali, a sada ne znamo kome se obratiti za svu ovu štetu", kazao je Garanović, koji je potom ispričao dešavanja nakon klanjanja sabah-namaza,

"U petak iza podne su bili prvi pomaci tla i već tada smo pokušali spasiti što smo mogli, a već oko 16 sati smo bježali gdje smo mogli jer je zemlja počela više da se obrušava. Noć smo proveli uz kišu i snijeg, a nakon klanjanja sabah-namaza došli smo da pogledamo kakvo je stanje i oko 6 sati ujutro kuće su se pokrenule i nestale sa lica zemlje", izjavio je Garanović, te dodao da život mora ići dalje:

"Nama je živjeti dalje, sikirali se ili ne. Sada kada mislimo da je sigurno odemo dole u ruševine kuće i izvučemo šta možemo izvući jer vjerujte čovjeku bude drago kad dugme nađe, a tek nešto više."

Kuću 55-godišnjeg Sulejmana Husejnovića klizište nije odnijelo, ali ju je potkopalo, da Husejnović više nema krova nad glavom. Otac petero djece do sada je krv dao 115 puta, a nadu, da će imati nekada ponovo krov nad glavom, očekuje od države

Opasnost još uvijek vreba

"Moja kuća je potonula i jednostavno više nije sigurna za život. Izašli smo u neka doba noći i samo nekoliko sati poslije gledali smo dramu. Krv sam dao 115 puta i dobitnik sam Zlatne i Srebrene značke, nadam se da vlast neće ostati gluha na ovo i da će nešto poduzeti da i mi koji smo izgubili kuće sutra imamo siguran krov nad glavom", izjavio je Husejnović.

Veliki broj mještana nije otišao na posao, ostalo je u selu da pomogne svojim komšijama koliko mogu da pomognu. Opasnost svima njima još uvijek vreba. Klizište se pojavilo i sa druge strane sela, a strahuju da bi selo nestalo ukoliko bi se još jedno pojavilo sa donje strane, gdje postoje manja pomjeranja tla.

S obzirom da je teren nepristupačan za ekipu Hitne pomoći i ljekarski tim, u kriznom štabu u džamiji oformljena je manja ambulanta u kojoj pomoć mještanima Šerića pruža doktor Amir Hakanović. On je kazao da su za sada zalije lijekova zadovoljavajuće, te da su mještani boljeg zdravstvenog stanja nego što je to slučaj bio neposredno nakon klizišta.

"Trenutno u selu imamo oko 1.300 ljudi, a svi bolesnici koji su zahtijevali urgentnu njegu su prevezni helikopterima. Sada ovdje imamo neke lakše pacijente koji primaju dnevnu terapiju, a mi imamo dovoljno lijekova da mještani dobiju svoje redovne terapije. Naše najveće potrebe su bile za inzulinima koje držimo u frižideru uz pomoć agregata i oni su tehnički ispravni. Drugi problem su bile depresivne epizode ljudi koji su izgubili kuće i imali smo nekoliko slučajeva, ali smo to uz propisane terapije riješili i sada je situacija bolja", kazao je Hakanović.

Uništeno mezarje

Danas su u posjetu Šerićima došli i predstavnici "Gradskih grobalja" Visoko koji su obišli teren mezarja koje je uništeno klizištem, a narednih dana radit će se na identifikaciji i premještaju leševa koja su oštećena pomjeranjem tla. Mještani pomažu jedni drugima koliko mogu, hrana i voda im se doprema motokultivatorima iz humanitarnog centra iz Nemile, a veliku pomoć stanovništvu pružaju i brojni privatnici.

Šeriće je danas obišao i komandir Jedinice za podršku MUP-a ZDK Senaid Hasić koji je kazao da su policijski službenici stalno na terenu te da pomažu ugroženom stanovništvu.

"Mi smo na raspolaganje mještanima Šerića dali jedno terensko vozilo 'Land rover' sa kojim se, ukoliko je potrebno, evakuišu bolesni mještani Šerića, Vukotića i Jastrepca, a u sa istim vozilom i mi radimo na dostavi hrane i vode. Mi ćemo i u narednom periodu pomagati i obilaziti mještane ugroženih područja, sve dok se ne uspostavi normalna putna komunikacija kako bi putnička vozila mogli doći do ugroženih sela", kazao je Hasić za Klix.ba

Mještani se nadaju da će se putna komunikacija što prije osposobiti, kao i napajanje sela električnom energijom i pitkom vodom. Svoje mobilne uređaje i lampe mještani pune na agregatu koji se nalazi u kriznom štabu, a posebnu zahvalu su istakli građanima BiH na hrani i vodu koju redovno dobivaju.