BiH
0

EK: Izvještaji o napretku za BiH, Makedoniju, Crnu Goru, Albaniju i Srbiju

FENA
Zaključivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Bosnom i Hercegovinom ovisi o četiri uvjeta: reformi policije, suradnji s Haškim tribunalom, reformi javnih elektronskih medija i reformi javne uprave, rekao je u utorak u Bruxellesu evropski povjerenik za proširenje Olli Rehn predstavljajući izvještaje o napretku za zemlje kandidate i potencijalne kandidate.

Makedonija, jedina od tri zemlje kandidata za članstvo u EU koja još nije počela pregovore, morat će pričekati sljedeću godinu za značajniji "proboj".

Predstavljajući na konferenciji za novinare izvještaj za Makedoniju, Rehn je izrazio nadu da će "godine 2008. doći do novog napretka", te je tako Makedonija, iako ima status kandidata od decembra 2005., ponovno ove godine ostala bez datuma početka pristupnih pregovora.

Rehn je pozdravio određen napredak u borbi protiv korupcije u toj zemlji, iako je ona i dalje raširena, te u reformi pravosuđa, a poboljšalo se i stanje ljudskih prava i zaštita manjina.

U izvještaju se kaže da političke napetosti u zemlji usporavaju reforme. "Dijalog između stranaka u parlamentu mora se voditi na konstruktivan i miran način", kaže Komisija.

Na privrednom planu Makedonija dobro napreduje, a napravila je daljnje korake u uspostavi funkcionirajuće tržišne ekonomije. Na srednjoročnom planu trebala bi biti sposobna nositi se s konkurentnim pritiskom na jedinstvenom tržištu EU. Makedonija je postigla makroekonomsku stabilnost, rast je solidan, inflacija niska, ali je nezaposlenost i dalje vrlo visoka.

Što se tiče Crne Gore, koja je potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU u oktobru ove godine, posljednjih godinu dana postigla je puno, kaže Komisija, ali dodaje kako ta zemlja mora u cijelosti provesti administrativne i pravosudne reforme, te napredovati u borbi protiv korupcije koja je "raširena".

"Postoji napredak u uspostavi potrebnog okvira za poštivanje ljudskih prava i zaštitu manjina", kaže se u izvještaju.

Crna Gora je postigla daljnji napredak, iako sporo, prema funkcionirajućoj tržišnoj privredi, ali su potrebne daljnje velike reforme kako bi se nosila s pritiskom na jedinstvenom tržištu. I dalje postoje rizici za makroekonomsku stabilnost, cijene energenata povećale su se, a zabilježen je i veliki rast potrošačkih kredita. Nezaposlenost je i dalje visoka.

Korupcija je najveći problem i u Albaniji koja, po ocjeni Komisije,treba razvoj demokratske kulture, te konstruktivni dijalog među strankama kako bi politički sustav učinkovito i transparentno djelovao. Albanija je potpisala SSP u junu 2006.

Srbija bi pak SSP trebala potpisati u srijedu, najavio je Rehn.

"Odlučio sam da se Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom parafira sutra ovdje u Bruxellesu", rekao je Rehn na konferenciji za novinare, nakon što je dobio zeleno svjetlo glavne haške tužiteljice Carle del Ponte.

"Razgovarao sam s glavnom tužiteljicom Haškog tribunala Carlom del Ponte posljednjih sedmica i dana i ona mi je ukazala na napredak, i u potrazi za odbjeglim optuženicima za ratne zločine i u dostavljanju traženih dokumenata Sudu", rekao je Rehn na konferenciji za novinare.