{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


EK i Hrvatska zajednički traže rješenje za Neumski koridor

F
30.5.2012. u 09:34
1
17
EK i Hrvatska zajednički traže rješenje za Neumski koridor
1
EK i Hrvatska zajednički traže rješenje za Neumski koridor
Potpredsjednik hrvatske vlade Neven Mimica u Bruxellesu se sastao s dva povjerenika Evropske komisije s kojima je razgovarao o pitanju kako osigurati da se Neumskim koridorom poveže Dubrovnik i poštuju svi propisi EU-a.
Glavna tema razgovora Nevena Mimice u Bruxellesu u sjedištu Evropske komisije s povjerenicima za unutarnje poslove Ceciliom Malmström i regionalnu politiku Johannesom Hahnom, bilo je kako osigurati da se koridor kroz Neum iskoristi na najbolji način.

Važno je pritom da se ispune svi šengenski propisi o carinskoj kontroli i kontroli pasoša, te da se poštuju svi veterinarski i sanitarni propisi EU-a s glavnim ciljem – omogućiti slobodan prolaz za putnike i za robu za Dubrovnik, navodi u srijedu Deutsche Welle.

Reakcija povjerenika Evropske komisije je bila dobra, rekao je nakon sastanka Mimica. Naime, ovo su prvi kontakti i senzibiliziranje Evropske komisije za specifičnu i posebnu situaciju, gdje se hrvatski teroritorij, kao područje iduće članice EU-a, presjeca teroritorijem jedne nečlanice EU-a.

Dogovoreno da se zajednički radi na konkretnim planovima za pronalaženje pragmatičnih rješenja za ovu posebnu situaciju. Taj je posao sada započet, a hrvatska strana je izrazila nadu da će se za nekoliko mjeseci doći do rješenja te da bi se nakon toga moglo početi s gradnjom koridora.

"Nadam se da će nakon ovih razgovora povezivanje Dubrovnika s ostatkom Hrvatske kroz Neumski koridor biti na dnevnom redu svih službi u Evropskoj komisiji i odgovarajućih povjerenika te da ćemo pronaći načina kako s posebnim inovativnim i pragmatičnim rješenjima osiguramo prolaz za robu i za sve putnike", izjavio je u Bruxellesu Neven Mimica, potpredsjenik hrvatske vlade.

Na pitanje o statusu luke Ploče, Mimica je odgovorio da nije dio razgovora o šengenskom režimu.

"Što se luke Ploče tiče, mi ćemo najprije s bh. stranom utvrditi načine korištenja ili boljeg korištenja te luke, a onda s evropskom stranom dogovoriti u kojoj mjeri može biti slobodan ili olakšan promet određenih roba od bh. granice do Ploča. Svjesni smo da sve robe neće moći prolaziti slobodno. To se naročito tiče živih životinja i proizvoda životinjskog podrijetla."

Na kraju je Mimica dodao da u sadašnjim gospodarskim prilikama ne postoje izgledi za nekakav plan B, to jest za izgradnju Pelješkog mosta.

Hrvatska je načelno s Bosnom i Hercegovinom dogovorila izgradnju zatvorenog koridora u zaleđu Neuma kojim bi se povezala dva dijela zemlje.

Tim koridorom putnici bi prolazili bez zaustavljanja i bez graničnih kontrola.

Što se prijevoza roba tiče morat će se naći drugačija rješenja, posebice za prijevoz živih životinja i proizvoda životinjskog podrijetla.

Za tu vrstu prijevoza razmišlja se o uspostavi trajektne veze koja bi povezala dvije točke na kojima se počeo graditi most kopno-Pelješac, a od kojeg se za sada odustalo, zbog nedostatka finansijskih sredstava.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: