{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


EK i Hrvatska zajednički traže rješenje za Neumski koridor

F
30.5.2012. u 09:34
1
17
EK i Hrvatska zajednički traže rješenje za Neumski koridor
1
EK i Hrvatska zajednički traže rješenje za Neumski koridor
Potpredsjednik hrvatske vlade Neven Mimica u Bruxellesu se sastao s dva povjerenika Evropske komisije s kojima je razgovarao o pitanju kako osigurati da se Neumskim koridorom poveže Dubrovnik i poštuju svi propisi EU-a.
Glavna tema razgovora Nevena Mimice u Bruxellesu u sjedištu Evropske komisije s povjerenicima za unutarnje poslove Ceciliom Malmström i regionalnu politiku Johannesom Hahnom, bilo je kako osigurati da se koridor kroz Neum iskoristi na najbolji način.

Važno je pritom da se ispune svi šengenski propisi o carinskoj kontroli i kontroli pasoša, te da se poštuju svi veterinarski i sanitarni propisi EU-a s glavnim ciljem – omogućiti slobodan prolaz za putnike i za robu za Dubrovnik, navodi u srijedu Deutsche Welle.

Reakcija povjerenika Evropske komisije je bila dobra, rekao je nakon sastanka Mimica. Naime, ovo su prvi kontakti i senzibiliziranje Evropske komisije za specifičnu i posebnu situaciju, gdje se hrvatski teroritorij, kao područje iduće članice EU-a, presjeca teroritorijem jedne nečlanice EU-a.

Dogovoreno da se zajednički radi na konkretnim planovima za pronalaženje pragmatičnih rješenja za ovu posebnu situaciju. Taj je posao sada započet, a hrvatska strana je izrazila nadu da će se za nekoliko mjeseci doći do rješenja te da bi se nakon toga moglo početi s gradnjom koridora.

"Nadam se da će nakon ovih razgovora povezivanje Dubrovnika s ostatkom Hrvatske kroz Neumski koridor biti na dnevnom redu svih službi u Evropskoj komisiji i odgovarajućih povjerenika te da ćemo pronaći načina kako s posebnim inovativnim i pragmatičnim rješenjima osiguramo prolaz za robu i za sve putnike", izjavio je u Bruxellesu Neven Mimica, potpredsjenik hrvatske vlade.

Na pitanje o statusu luke Ploče, Mimica je odgovorio da nije dio razgovora o šengenskom režimu.

"Što se luke Ploče tiče, mi ćemo najprije s bh. stranom utvrditi načine korištenja ili boljeg korištenja te luke, a onda s evropskom stranom dogovoriti u kojoj mjeri može biti slobodan ili olakšan promet određenih roba od bh. granice do Ploča. Svjesni smo da sve robe neće moći prolaziti slobodno. To se naročito tiče živih životinja i proizvoda životinjskog podrijetla."

Na kraju je Mimica dodao da u sadašnjim gospodarskim prilikama ne postoje izgledi za nekakav plan B, to jest za izgradnju Pelješkog mosta.

Hrvatska je načelno s Bosnom i Hercegovinom dogovorila izgradnju zatvorenog koridora u zaleđu Neuma kojim bi se povezala dva dijela zemlje.

Tim koridorom putnici bi prolazili bez zaustavljanja i bez graničnih kontrola.

Što se prijevoza roba tiče morat će se naći drugačija rješenja, posebice za prijevoz živih životinja i proizvoda životinjskog podrijetla.

Za tu vrstu prijevoza razmišlja se o uspostavi trajektne veze koja bi povezala dvije točke na kojima se počeo graditi most kopno-Pelješac, a od kojeg se za sada odustalo, zbog nedostatka finansijskih sredstava.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: