Dan nezavisnosti
1

Ejup Ganić: Goražde je opstalo zahvaljujući snazi i opredjeljenosti za BiH

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Brojni građani Goražda, predstavnici boračkih organizacija te delagacije izvršne i zakonodavne vlasti grada i BPK Goražde, položili su cvijeće na spomen obilježja poginulim goraždanskim braniteljima, čestitajući Dan nezavisnosti BiH svim njenim građanima.

Cvijeće je položeno i na spomen obilježja koja svjedoče odbrani, otporu i nezavisnosti BIH u Goraždu, ali i općinama Foča i Pale u FBIH, te odata počast šehidima i poginulim borcima koji su položili svoje živote za nezavisnu, nedjeljivu i suverenu BIH.

Na svečanoj akademiji u Velikoj Sali Centra za kulturu govorio je Ejup Ganić. On je svim građanima BIH uputio čestitke povodom jednog od najznačajnijih datuma u historiji BiH. Ganić je podsjetio na najznačajnije događaje iz perioda prije 26 godina, a na akademiji je podijelio i svoja sjećanja vezana za grad na Drini.

"Ovo je herojski grad koji je opstao zahvaljujući vašoj snazi i opredjeljenosti za BIH. Vi ste sačuvali ono najbolje u Istočnoj Bosni i napisali jednu divnu stranicu bosanske historije", poručio je Ganić u svom obraćanju, čestitajući Dan nezavisnosti BIH.

Čestitke građanima uputili su i predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde Aida Obuća, te gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović.

Dan nezavisnosti BIH u ovom je gradu obilježen nizom događaja u kojima su učestvovali mladi.

Goraždanskoj publici u Centru za kulturu, učenici škola iz Ustikoline, Prače i Ilovače poklonili su poseban program u čast praznika domovine. Dani i sati vježbe i priprema krunisani su željenim nastupom na sceni, punom salom i aplauzima. Nagrađeni su za odličnu glumu, ples i poeziju posvećenu Danu nezavisnosti BIH.

"Moja jedina domovina je Bosna i drugačije ne može biti", odjekivalo je Velikom salom Centra za kulturu.

U povodu Dana nezavisnosti održano je i takmičenje učenika osnovnih i srednjih škola u likovnom i literarnom stvaralaštvu. Učenici su se takmičili u tri kategorije i to u likovnom takmičenju o temi "Moja domovina u budućnosti – Dan nezavisnosti BiH 2018.godine", literarnom takmičenju "Srce za domovinu" i "Ja u Bosni, Bosna u meni". Nagrađeni su: Sara Delić, Dalila Selimović, Emina Mujanović, Indira Kadić, Iman Efendić, Lejla Borović, Amila Crljenković, Melisa Geca i Adna Šečić.