Za načelničke pozicije
177

Efendić: Stranka za BiH na izbore vjerovatno izlazi u koaliciji sa DF-om

A. L.
Načelnik Općine Novi Grad i predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu Semir Efendić kazao je da će ova stranka na lokalne izbore u Kantonu Sarajevo vjerovatno izaći u koaliciji sa Demokratskom frontom.

Vezano za liste za općinsko vijeće širom Federacije, Efendić kaže kako je najizglednije da će stranka nastupiti samostalno, "izuzev općina gdje je specifična situacija poput Mostara, gdje će eventualno biti zajedničke liste."

"I tu već imamo potpisane dogovore sa DF-om, NES-om i Prvom mostarskom strankom za grad Mostar", rekao je.

Ipak, kad je u pitanju Kanton Sarajevo, Efendić kaže da će SBiH najvjerovatnije imati saradnju sa DF-om, dok je ocijenio da je Narodni evropski savez "tu nešto manjeg kapaciteta."

"Na listama za vijeće vjerovatno idemo samostalno, a kad su u pitanju načelnička mjesta izgledna je koalicija sa DF-om u općinama Kantona Sarajevo", kazao je Efendić.

Efendić je komentarisao i aktuelnu političku situaciju na državnom nivou. Vezano za komentare da je napravljen najveći pomak na evropskom putu BiH, Efendić kaže da nije saglasan s takvim izjavama.

"To nije moj dojam. Ja znam da smo mi kandidatski status dobili onog momenta kad je Dragan Čović javio da je potpisana koalicija u Parlamentu. Ja sam bio u tim prostorijama kad je potpisana koalicija između Čovića, Nermina Nikšića i Milorada Dodika. Nakon što je, preko nekih kanala, javljeno Evropskoj uniji da je formirana koalicija za novu vlast, onda su oni javili da je BiH dobila kandidatski status", kaže Efendić.