BiH
1.2k

Efendić: Gradimo alternativni put, od utorka manje gužve na ulazu u Sarajevo

Piše: S. H.
Općina Novi Grad radi na rješavanju problema saobraćajnih gužvi na ulazu u Sarajevo iz pravca Rajlovca nastalog zbog potpune obustave za sva vozila prema Stupu. Istovremeno, radi se i na rušenju mosta, a priprema se alternativna saobraćajnica, koja bi u funkciji trebala biti od utorka, rekao je za Klix.ba načelnik ove općine Semir Efendić.

U četvrtak je saobraćaj iz pravca sarajevskog naselja Rajlovac prema Stupu u potpunosti preusmjeren kroz ulicu Safeta Zajke zbog izvođenja radova na rušenju mosta koji se nalazi prije kružnog toka koji se spaja na autoput. Nastale su ogromne gužve, kao i ogorčenje građana koji su smatrali da će puštanje u promet sarajevske zaobilaznice i spajanje Stupa sa autoputem značajno smanjiti gužve.

Ipak, iz Javnog preduzeća Ceste FBiH ističu kako je neophodno rušenje mosta prije novoizgrađenog kružnog toka na spoju sa autoputem u ulici Kurta Schorka.

"Nažalost, ni mi u Općini nismo bili obaviješteni da će se ova obustava desiti u četvrtak, tako da nismo imali prostora da obavijestimo građane pa je taj dan ujutro nastupila paraliza saobraćaja i veliki broj građana je kasnio na posao. Jučer je situacija bila nešto bolja jer su građani koristili više alternativnih pravaca ali je to i dalje nezadovoljavajuće", smatra načelnik Efendić.

Općina Novi Grad je u petak uputila hitan dopis Željeznicama Federacije BiH da se odobri izgradnja još jednog privremenog pružnog prelaza, a također zatraženo je od privatnih firmi u Briješću da dozvole prijelaz preko njihovog zemljišta za privremenu saobraćajnicu koja će služiti do završetka radova na rekonstrukciji mosta.

"Ja sam danas bio na gradilištu zajedno sa predstavnicima Željeznica FBiH, izvođača radova i Cesta FBiH gdje je dogovoren način izgradnje privremene saobraćajnice i prelaza preko željezničke pruge u neposrednoj blizini gradilišta. Radovi započinju odmah danas i očekujemo da će najkasnije do utorka biti uspostavljena alternativna saobraćajnica u neposrednoj blizini gradilišta dužine oko 350 metara. Ova saobraćajnica će biti makadamskog tipa i za dvosmjerni saobraćaj malih vozila. Teretni saobraćaj i dalje će morati ići obilaznicom ili drugim alternativnim pravcima", istakao je Efendić za Klix.ba.

Uključenje na alternativnu saobraćajnicu bit će moguće iz pravca Briješća, na raskrsnici 50 metara prije mosta. A iz pravca Stupa uključenje na alternativnu saobraćajnicu u Briješću je sa novog kružnog toka, neposredno pored gradilišta.

Nakon puštanja u promet alternativne saobraćajnice očekuje se normalizacija saobraćaja na toj dionici. Vozačima se također preporučuje korištenje i drugih alternativnih pravaca, a prije svega sarajevske zaobilaznice, što se prije svega odnosi na vozače koji dolaze iz pravca Zenice i Tuzle.