Aktivan skoro godinu
55

Efekti novog Zakona o saobraćaju: Smanjen broj nesreća i smrtno stradalih širom BiH

Piše: Dž. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Izmijenjeni i dopunjeni Zakon o sigurnosti saobraćaja u Bosni i Hercegovini, koji je na snazi skoro godinu dana, donio je pozitivne pomake u većem dijelu naše zemlje. Tome svjedoče podaci o manjem broju saobraćajnih nesreća koje su zabilježila skoro sva ministarstva unutrašnjih poslova u BiH.

Iz većine MUP-ova u BiH kazali su nam kako je novi zakon donio pozitivne efekte, ali kako su boljem stanju sigurnosti u saobraćaju na bh. putevima doprinijele i pojačane aktivnosti policijskih službenika.

Manje povrijeđenih

Broj saobraćajnih nezgoda u Zeničko-dobojskom kantonu prošle godine bio je manji za 244 nezgode ili za 5,4 posto u odnosu na 2016. godinu. Tako je i broj lakše povrijeđenih osoba manji za 99 osoba ili za 12,4 posto, dok je broj teže povrijeđenih osoba manji za 52 osobe ili za 27,8 posto. Broj smrtno stradalih manji je za 17 osoba, odnosno za 44,7 posto.

"Smanjenje broja saobraćajnih nezgoda prvenstveno je rezultat velikog napora uloženog u unapređenje postojećeg stanja u oblasti sigurnosti saobraćaja, inovativnog pristupa i metoda koje su primjenjivane u proteklom periodu, intenzivnog preventivnog rada i djelovanja, sprovedenih kampanja i velikog broja pojačanih akcija koje su realizirane po svim segmetima", kazala nam je Aldina Ahmić, glasnogovornica MUP-a ZDK.

Smanjenje broja saobraćajnih nesreća zabilježeno je prošle godine i u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Glasnogovornik MUP-a HNK Ljudevit Marić rekao nam je kako su imali 2.016 saobraćajnih nesreća, što je za 325 manje nego u 2016. godini. U ovim nesrećama poginulo je 35 osoba, dok je 131 teže povrijeđena, a 683 su završile s lakšim povredama.

"Imali smo nekih malih pozitivnih pomaka, ali struka treba donijeti konačan zaključak o efektima novog zakona", kratko nam je kazao glasnogovornik MUP-a HNK Ljudevit Marić.

Blago smanjenje broja saobraćajnih nesreća evidentirano je prošle godine i na putevima Srednjobosanskog kantona, otkriva nam zamjenik glasnogovornika MUP-a SBK Hasan Hodžić.

"Nažalost, tokom 2017. u saobraćajnim nesrećama smrtno su stradale 24 osobe, a važno je napomenuti da je u tri saobraćajne nesreće smrtno stradalo čak devet osoba. Broj teže povrijeđenih osoba u 2017. iznosi 116, a lakše povrijeđenih 335", navodi se u izvještaju MUP-a SBK.

Smanjenje broja saobraćajnih nesreća, kažu iz MUP-a SBK, može se posmatrati i kroz rezultate pojačanih policijskih mjera prema nesavjesnim vozačima. Tako je povećana upotreba radarskih sistema, kako stacioniranih tako i mobilnih, te je evidentirano ukupno 14.169 slučajeva prekoračenja brzine u SBK.

MUP Bosanko-podrinjskog kantona također je 2017. evidentirao 19 saobraćajnih nesreća manje nego 2016. godine, a u ovom kantonu oduzete su 172 vozačke dozvole. Na putevima u Zapadnohercegovačkom kantonu desilo se 665 saobraćajnih nesreća, što je za 68 manje nego u 2016. godini.

Broj saobraćajnih nesreća smanjen je 2017. i u manjem bh. entitetu. Iako je MUPRS evidentirao manje nesreća sa smrtnom posljedicom, više od stotinu osoba poginulo je na putevima u RS-u prošle godine.

"Na području RS-a u 2017. je evidentirano 9.637 saobraćajnih nesreća, što je manje za 1,5 posto u odnosu na 2016. godinu kada su evidentirane 9.784 saobraćajne nezgode. U ovom periodu dogodile su se 102 saobraćajne nezgode u kojima je 114 osoba smrtno stradalo, što je za 12 posto manje u odnosu na prethodnu godinu", odgovorili su nam iz MUP-a RS.

Svakodnevno smanjenje broja nesreća u KS

Iz MUP-a Kantona Sarajevo nismo uspjeli dobiti podatke o broju saobraćajnih nesreća koje su se desile 2017. godine, kao ni druge statističke podatke o stanju sigurnosti saobraćaja na području KS u prošloj godini.

"Mogu reći kako je došlo do smanjenja broja saobraćajnih nesreća. Svakodnevno smo imali smanjenje broja prekršaja. Izmijenjen zakon, ali i naše aktivnosti donijeli su pozitivne pomake", kazala nam je Suvada Kuldija, glasnogovornica MUP-a KS.

Uprava policije MUP-a Unsko-sanskog kantona donijela je Okvirni plan provođenja mjera i aktivnosti na poboljšanju stanja sigurnosti saobraćaja na putevima USK od 2016. do 2020. godine te u skladu s ovim planom provodi niz akcija i pojačanih kontrola u saobraćaju.

Ove aktivnosti, govore nam iz MUP-a USK, rezultirale su smanjenjem broja saobraćajnih nesreća na području USK za 5,2 posto.

"Broj smrtno stradalih osoba smanjen je za 50 posto, broj osoba s teškim tjelesnim povredama za 19,3 posto, a broj osoba s lakšim tjelesnim povredama za 2,2 posto", kazali su nam iz MUP-a USK.

Na području USK prošle godine oduzete su 3.683 vozačke dozvole, a zbog prekoračenja brzine uručeno je 56.028 prekršajnih naloga te 39.000 naloga zbog vožnje pod utjecajem alkohola.

"Nastojimo održati ovakav pozitivan trend smanjenja saobraćajnih nezgoda i njihovih posljedica", poručuju iz MUP-a USK.

Bez pozitivnih pomaka u TK

Novi Zakon o sigurnosti saobraćaja nije donio pozitivne vijesti u Tuzlanskom kantonu. Glasnogovornik MUP-a TK Izet Šarić govori nam kako je policija u ovom kantonu 2017. zabilježila 3,3 posto više saobraćajnih nezgoda nego 2016. godine.

Na putevima u TK prošle godine su se desile 2.984 saobraćajne nesreće u kojima je 205 osoba zadobilo teške tjelesne povrede, a 1.749 ih je lakše povrijeđeno. U sabraćajnim nesrećama u TK smrtno su stradale 43 osobe, što je za 19,4 posto više u ondosu na 2016. godinu.

"Zabrinjavajuće je kako je u 93 posto slučajeva glavni krivac za veliki broj saobraćajnih nezgoda bio vozač. Kakva je naša kultura, odnosno nekultura u saobraćaju, dovoljno govori podatak da su policajci u TK prošle godine pronašli više od 500 vozača koji su upravljali vozilom pod izrečenim sankcijama", kazao nam je Šarić.

Na prostoru Posavskog kantona također je evidentirano povećanje broja saobraćajnih nesreća u 2017. godini.

Početkom prošle godine vozači u BiH ne samo da su brujali o velikim povećanjima novčanih kazni za prekoračenje brzine ili vožnje u alkoholiziranom stanju, već i o rigoroznim kaznama za škripu gumama, korištenje mobitela, vožnju pijanog suvozača… Tačne podatke o tome koliko je ovakvih prekršaja zabilježeno u 2017. nismo uspjeli prikupiti jer brojni MUP-ovi ne vode detaljne evidencije o počinjenim prekršajima.

Prema podacima iz nekoliko MUP-ova, saznajemo da je više od stotinu pješaka i biciklista protekle godine kažnjeno zbog korištenja slušalica i mobitela u saobraćaju. Deseci vozača kažnjeni su zbog škripe gumama, a hiljade zbog korištenja mobitela tokom vožnje.

Policajci širom BiH i ove godine nastavljaju provoditi brojne mjere kojima se nastoje suprotstaviti sigurnosnim izazovima bilo koje vrste. Nadamo se kako će Zakon o sigurnosti saobraćaja donijeti pozitivne pomake i u TK te da će stanje sigurnosti saobraćaja u BiH biti sve bolje narednih godina.