BiH
8

Ef. Smajkić: Neću se kandidirati na izborima

Klix.ba
Ef. Smajkić
Ef. Smajkić
Mostarski muftija hadži Seid ef. Smajkić odbacio je špekulacije da će se kandidirati na izborima.

Pojedini mediji u Mostaru nedavno su tako špekulirali kako bi bivši dugogodišnji mostarski muftija mogao svoj neprikosnoveni autoritet u Hercegovini politički iskoristiti, te se, kao i raniji reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić, kandidirati na izborima. Štaviše, predstavnici pojedinih stranaka pozdravili su takvu mogućnost.

Prema istim izvorima, politički angažman Cerića dodatno će, kako je komentirano, olakšati iskorak Smajkića u politiku u gradu Mostaru.

Sam Smajkić je rekao da odlazi u "penziju a ne u mirovinu", što su pojedini mediji protumačili kao mogućnost političkog angažmana.

No, Smajkić je za Klix.ba odbacio mogućnost političkog angažmana, istakavši da o tome sa njim niko nije razgovarao i da nema planove takve vrste.

"Zaista ne znam odakle dolaze te informacije i o čemu se radi. Niko nije došao da sa mnom razgovara o tome", rekao je Smajkić za Klix.ba, sumnjajući da iza svega stoje određeni politički obračuni u kojima ne želi da učestvuje.

Ef. Smajkić je prošle sedmice izjavio da su bošnjački lider pokazali nesposobnost, a Cerić liderstvo i hrabrost. Rekao je da i dok je obavljao funkciju reisa Cerić spajao liderstvo i duhovno i političko i da se to mora priznati. Ovakve izjave dodatno su komentirane kao mogućnost Smajkićevog političkog angažmana.

"To je moralo biti tako, jer su naši bošnjački političari pokazivali nesposobnost i nisu se bavili krucijalnim pitanjima od značaja za državu prema vanjskom svijetu. On je u neku ruku bio i taj politički predstavnik prema vani. On to zna i sigurno će se sada, pogotovo zbog predsrasuda zbog bivše funkcije, maksimalno angažovati da to razdvoji", kazao je ef. Smajkić.