BiH
218

EDUS obilježava Svjetski dan autizma

FENA
Na osnovu Rezolucije Ujedinjenih naroda iz 2007. godine, i ove godine se 2. april u svijetu obilježava kao Dan autizma, a Edukacija za sve (EDUS) ove godine Svjetski dan autizma obilježava reklamnom kampanjom "Iako te ne gledam, vidim te. Vidiš li ti mene?".

Reklamna kampanja od javnosti traži razumijevanje autizma, ali, prije svega, sagledavanje osoba koje ih imaju u njihovoj cijelosti, a ne samo kroz prizmu poremećaja, saopćeno je danas iz EDUS-a.

Povodom Svjetskog dana autizma, uz pomoć "Cinema City" i Udruge Pomozi.ba, za djecu iz EDUS-ovog programa organiziran je zabavni program i projekcija crtanog filma.

U BiH najveći broj djece s autizmom provode život izolirana od društva i u potpunoj ovisnosti od porodice. Mnogi od njih nikad ne nauče ni osnovne načine komunikacije.

S obzirom na nepostojanje zvaničnih mehanizama rane intervencije i kvalitetne podrške obrazovnom sistemu, nekolicina nevladinih organizacija koja pomažu djeci s poteškoćama u razvoju su jedini izraz društvene brige za ovu djecu.

U okviru svog programa i gotovo isključivo uz pomoć međunarodnih organizacija, EDUS osigurava ranu intervenciju i obrazovanje po najvišim svjetskim standardima za više od 100 djece, od kojih je najveći broj s autizmom.

Autizam je neurorazvojni poremećaj koji značajno utiče na sposobnost komunikacije i socijalne interakcije, a karakterističan je i po stereotipnom i repetitivnom ponašanju. Incidencija ovog poremećaja se povećava iz godine u godinu.

U posljednjim izvještajima iz SAD-a, (relevantnim i za ostale zemlje, s obzirom da je autizam gotovo ujednačeno zastupljen svugdje u svijetu), tvrdi se da čak jedno od 50 djece školske dobi, odnosno dva posto, ima smetnje koje ukazuju na postojanje poremećaja iz autističnog spektra, što opravdava ocjenu svjetske organizacije "Autism Speaks" da, iako se ne radi o bolesti, nego poremećaju, autizam poprima razmjere epidemije.

Smatra se da će ove i narednih godina u svijetu biti više djece sa dijagnozom autizma nego raka, dijabetesa i AIDS-a zajedno.