Postignut dogovor
97

Edo Selimić: Što prije Vlada KS obavi svoj dio posla, štrajk će prije biti okončan

Piše: A. Z.
Edo Selimić (Foto: Klix.ba)
Edo Selimić (Foto: Klix.ba)
Sindikat zdravstvenih radnika KS postigao je danas dogovor s Vladom Kantona Sarajevo oko zahtjeva zbog kojih je 13. oktobra stupio u generalni štrajk. Dogovorena je satnica od 2,60 KM, radna sedmica od 37,5 radnih sati i koeficijent minulog rada od 0,5, ali štrajk se nastavlja dok kolektivni ugovor ne bude potpisan, potvrdio je za Klix.ba predsjednik Sindikata Edo Selimić.

"U ponedjeljak ujutro pravnica i ja idemo kod ministrice zdravstva Zilhe Ademaj da se uskladi tekst ugovora. Dakle, ostao je samo administrativni dio nakon kojeg idemo na potpisivanje. Ne znam da li će to biti u ponedjeljak, utorak ili srijedu. Ponudio sam da sve obavimo danas u 15 sati, ali ministrica nije mogla da dovede pravnika. Predložio sam i vikend, ali nisu ni to mogli, eto koliko misle o pacijentima. Štrajk se ne prekida danas nego onog trenutka kada Federalni granski kolektivni ugovor bude potpisan. Što prije Vlada KS obavi svoj dio posla, štrajk će prije biti okončan", kazao nam je Selimić.

Podsjećamo, tokom štrajka Sindikata radnika u zdravstvu KS, koji je počeo krajem prošle sedmice, zdravstvene ustanove primaju samo hitne slučajeve, a u štrajku ne učestvuju Hitna pomoć, Zavod za transfuzijsku medicinu, Neuropsihijatrija i apoteke te Klinički centar Univerziteta u Sarajevu i Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš".