Naša stranka
16

Edin Forto: Predizborno zapošljavanje u sarajevske domove zdravlja

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj, ministrica zdravstva Zilha Ademaj, te direktor Doma zdravlja KS Fuad Husić najavili su produženje radnog vremena u sarajevskim domovima zdravlja do 22 sata, te non-stop dežure.

Premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj, ministrica zdravstva Zilha Ademaj, te direktor Doma zdravlja KS Fuad Husić najavili su produženje radnog vremena u sarajevskim domovima zdravlja do 22h, te non-stop dežure.

Dežure bi uključivale jedan tim porodične medicine za školsku djecu i omladinu, te laboratoriju. To sve uključuje 26 novih radnih mjesta.

U Našoj stranci ocjenjuju da se radi o prividnoj brizi za zdravlje djece i manipulaciji emocijama roditelja pred izbore, a ustvari o stranačkom, predizbornom zapošljavanju.

"Ono za čim ima potrebe jeste dežurni pedijatar u Hitnoj pomoći, čime bi se rasteretila Pedijatrijska klinika na Kliničkom centru. Uvođenjem dežura ministrica Ademaj miješa nadležnosti Hitne pomoći i Doma zdravlja, te dodatno komplikuje put pacijenta", rekao je Edin Forto, predsjednik kluba Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo.

"Uskoro će pacijentima u Sarajevu trebati udžbenik da se snađu u koje vrijeme i koji dan u sedmici idu u jednu od mnogih državnih zdravstvenih institucija", nastavlja Forto.

Ovu situaciju poredi s nedavnim ukidanjem moratorija na zapošljavanje u institucijama Federacije BiH koje su iz Naše stranke već ocijenili kao predizborno zapošljavanje:

“Zaposlit će još 26 ljudi, uključujući i nemedicnsko osoblje, bez argumentovane potrebe za tim kadrom. Umjesto 26 ljudi, dovoljno je zaposliti tri pedijatara koliko ih u Hitnoj nedostaje, a za čim se svakodnevno iskazuje potreba", rekao je Forto