"U toku pregovori"
1k

Edin Forto o nabavci vakcina za Kanton Sarajevo: Prva isporuka bi mogla biti u junu

B. R.
Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo (Foto: D. S./Klix.ba)
Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo (Foto: D. S./Klix.ba)
Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto tvrdi da je kantonalna vlast u direktnim pregovorima za nabavku vakcina protiv koronavirusa. U izjavi za Klix je naveo zašto ne može otkriti više detalja o nabavci.

Nedugo po preuzimanju dužnosti premijera Forto je najavio da će KS pokušati nabaviti vakcine, jer do tada to nisu učinili ni državna, ni entitetska vlast.

Međutim, u tome još nije uspjela ni vlast sarajevskog kantona. Zato smo Fortu pitali u kojoj je fazi nabavka vakcine.

"U direktnim smo pregovorima. Imamo potpisane sporazume o zaštiti informacija i ne možemo davati bilo kakve detalje", istakao je.

Naglasio je da ne može ocijeniti koliko je izgledna nabavka, a kao razlog za to je naveo od ranije poznatu tvrdnju da kantonalna vlast ima otežan pristup svjetskim proizvođačima vakcina.

Kako je naveo, KS je u potrazi za minimalno stotinu hiljada doza vakcina, ali bi idealno bilo da to bude dvije stotine hiljada.

Premijer Forto je potcrtao da bi, prema njemu dostupnim informacijama, prva isporuka bila tek u junu ove godine.

Smatra da nisu realna obećanja o brzoj nabavci i brzoj isporuci.

"Inače, nama koji smo izveli ogroman broj pokušaja nabavke vakcina uvijek je zanimljiv način na koji razni dobavljači, pa čak i vlade, najavljuju vakcine za 'tri dana'. I mi bismo voljeli da je to moguće, ali realnost s kojom se kanton susreće je malo drugačija", poručio je premijer KS Edin Forto u izjavi za naš portal.

Podsjećamo, nakon više od godinu dana od početka pandemije koronavirusa Bosna i Hercegovina ima vrlo mali broj vakcina. To je tek dovoljno da se počnu vakcinisati zdravstveni radnici, ali ne i za masovnu vakcinaciju.

Federacija Bosne i Hercegovine je prve doze vakcina dobila od Srbije kao donaciju. Tek su jučer došle prve doze preko globalnog mehanizma COVAX, i to njih 49.800. Najavljivano je da će se to desiti znatno ranije.

Republika Srpska uspijeva nabavljati ruske vakcine Sputnjik V, dok FBiH u tome još nije uspjela, iako je vlast ovog entiteta obećavala da će u tome uspjeti kroz nekoliko dana.