Prioritet budžet
8

Edin Forto: Nova Vlada Kantona Sarajevo bit će potvrđena do kraja godine

Piše: Er. M.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Socijaldemokratska partija (SDP), Naša stranka (NS), Narod i pravda (NiP), Demokratska fronta (DF), Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL) i Savez za bolju budućnost (SBB) nisu uspjeli imenovati novi saziv Vlade Kantona Sarajevo do 10. decembra kako je to ranije najavljivao predsjednik NiP-a Elmedin Konaković.

"Obaveza nam je da nova Vlada KS iskontroliše proces donošenja budžeta i da ga nova vlada pošalje na usvajanje kao prijedlog. To bi značilo da do 10. decembra imamo već formiranu vlast u KS s rukovodstvom i novom vladom", izjavio je predsjednik Naroda i pravde i predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković u novembru.

Rok koji je postavio Konaković ističe danas, a novi saziv izvršne vlasti u Kantonu Sarajevo nije formiran. Šta više, nisu poznata ni imena ministara u Vladi Kantona Sarajevo.

Ovim povodom kontaktirali smo zastupnika u Skupštini KS, koji će biti predložen za mandatara za sastav Vlade KS, Edina Fortu koji nam je kazao da je planirano da Vlada KS bude potvrđena do kraja godine.

"Sastavljanje Vlade KS je u finalnoj fazi. Bavili smo se budžetom i nekim drugim stvarima. Planiramo potvrditi vladu do Nove godine. To bi bila najbrže sastavljena kantonalna vlada dosada", rekao nam je Forto.

Nakon izbora 2014. godine Kanton Sarajevo dobio je novi saziv izvršne vlasti 23. marta 2015. godine.

Kako smo ranije pisali, šest stranaka koje su zvanično potpisale koalicioni sporazum za vlast u Kantonu Sarajevo u toku ove sedmice bi trebalo da saopće imena budućih ministara, što su najavile nakon sastanka 23. novembra.

Već je poznato i koje resore će dobiti političke stranke koje će participirati u vlasti u narednom periodu. U Skupštini Kantona Sarajevo samo SDA i Bosanska stranka (BOSS) neće biti dio vladajuće koalicije.