Uoči pregovora
230

Edin Forto: Nadamo se da će građanske stranke ponuditi zaokret u načinu vođenja politike u BiH

Piše: S. H.
Edin Forto, šef pregovaračkog tima Naše stranke u procesu razgovora o koalicijama (Foto: H. M./Klix.ba)
Edin Forto, šef pregovaračkog tima Naše stranke u procesu razgovora o koalicijama (Foto: H. M./Klix.ba)
Uoči sutrašnjeg početka pregovora tri građanske stranke o potencijalnoj koaliciji, prije svega u Kantonu Sarajevo, razgovarali smo sa šefom pregovaračkog tima Naše stranke Edinom Fortom.

Naime, u prostorijama Naše stranke sutra će biti održan prvi sastanak sa SDP-om i DF-om o potencijalnoj saradnji i eventualnoj koaliciji u Kantonu Sarajevo.

"Sutra počinjemo razgovore sa ideološki bližim, građanskim strankama, kako bi pokušali utvrditi osnovne principe eventualnog zajedničkog učešća u vlasti. Dodatne informacije ćemo rado dati sutra na zakazanoj konferenciji za medije kada će se obratiti šefovi pregovaračkih timova. Poziv smo uputili Socijaldemokratskoj Partiji i Demokratskoj Fronti", kazao je Forto.

Zanimalo nas je da li postoje određeni resori koji interesuju pojedine stranke.

"Prerano je govoriti o resorima i pozicijama, jer nam to nije fokus. Potencijalni partneri su, također, naglasili ovakav stav. Bitno je da dogovorimo principe djelovanja, pobrojimo zakone i mjere koje želimo usvojiti, a razgovor o resorima dolazi na samom kraju", naglasio je Forto.

Sa lijevim, odnosno građanskim strankama u koaliciju bi mogla i Narod i pravda te Nezavisna bosnaskohercegovačka lista, a moguće i SBB. Ono što je većini stranaka zajedničko, izuzev DF-a i NBL-a je to da ne razmišljaju i odbacuju mogućnost koaliranja sa SDA, koja je osvojila najveći broj glasova na svim nivoima, pa i u Kantonu Sarajevo.

"Naša nada je da će građanski orjentisane stranke zajedno dekontaminirati zatrovani javni prostor i ponudi zaokret u načinu vođenja politike u Bosni i Hercegovini", zaključio je Forto u razgovoru za Klix.ba.

I Naša stranka i SDP, kao i Narod i pravda su poručili da za eventualnu koaliciju imaju određene programske uslove, usvajanje određenih zakona prije izbora izvršne vlasti i slično. Da li će se uspjeti dogovoriti i kakvi će interesi prevladati, ostaje nam da vidimo.