Intervju
1k

Edin Forto: Budžet bi mogao biti manji za 150 miliona KM, volio bih ukinuti namete privredi

Razgovarao: I. Čavčić
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Edin Forto, bivši i budući premijer Kantona Sarajevo, poručio je u intervjuu za Klix.ba da bi prema nekim procjenama budžet mogao biti manji za 150 miliona KM i da bi volio ukinuti neke od nepotrebnih parafiskalnih nameta privredi.

Pregovori o formiranju vlasti u Kantonu Sarajevo rezultirali su prijedlogom da budete mandatar za sastav novog saziva Vlade Kantona Sarajevo. Neka imena su već poznata. Jesu li utanačeni dogovori i ko su novi ministri?

Za odgovor na ovo pitanje morat ćete sačekati još malo. Ono što vam mogu reći jeste da se pregovara o imenima nekih ministara i ministrica iz vlade Šestorke, tačnije o njihovom povratku na pozicije koje su obnašali. Mogu samo potvrditi da se će Naša stranka opet imenovati Lejlu Brčić koja je u prvom dijelu našeg mandata fenomenalno radila svoj posao. Ona je svoj resor pretvorila u prvi front borbe protiv korupcije i inkubator reformskih poteza Vlade KS.

Nova kantonalna većina u Sarajevu je predstavila svoj program djelovanja i najavila da će u ministarskim pozicijama sjediti eksperti. Zašto ti eksperti nisu od samog početka bili uključeni u pravljenje programa?

Osnovna odgovornost politike je da na izvršne pozicije imenuje stručnjake. To nije nešto što smo često vidjeli u BiH od rata. Ova vlada će napraviti iskorak i stručnost nametnuti kao osnovni kriterij za imenovanje. Neki od budućih ministara i ministrica nisu učestvovali u izradi programa, jer nismo znali ko su oni. Kao što znate, još jedna novost na političkoj sceni, koju smo uveli 2018., je izrada programa prije imenovanja. Uvjeravam vas da je dovoljno stručnih osoba učestvovalo u kreiranju programa.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Kako gledate na predbacivanja koalicionoj Četvorki da je Naša stranka u pregovorima dobila premijersku poziciju iako ima manje zastupnika od Naroda i pravde u Skupštini Kantona Sarajevo?

Mi već mjesecima govorimo da ovu vladu ne formiramo radi pozicija. I ja mogu shvatiti, s obzirom na dosadašnju praksu obnašanja vlasti, da to nekome djeluje čudno. Princip kontinuiteta je bio vodilja kod razgovora o ponovnom firmiranju vlade. Građani su podržavali našu vladu u prvom dijelu mandata i insistiranje na kontinuitetu takve vlade je logičan politički korak.

Najavili ste da će jedan od vaših prvih poteza biti smjena u JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo zbog lošeg upravljanja tokom pandemije koronavirusa. Je li to vaš konačan stav i šta konkretno zamjerate upravi?

Prvi potez Vlade Kantona Sarajevo (KS) mora biti adresiranje jednog od najvećih problema koji građani KS trenutno imaju i proživljavaju, a to je potpuno neadekvatna primarna zdravstvena njega, prvenstveno u Domu zdravlja. Šokantno je na koji način se ta institucija vodi. Uprava i upraviteljski organi te institucije idu na produžene izolacije, zaključavaju se u svoje kancelarije da ne bi sreli nekog pacijenta, dok medicinski radnici padaju s nogu.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Građani su demotivisani da traže uslugu u domovima zdravlja, kao da to i jeste cilj te uprave. Tamo ide samo onaj ko nema gdje drugo. Mi domove zdravlja moramo učiniti poželjnom adresom za traženje usluge koja se tamo daje, a ne mjestima gdje, uz bolest, zapadamo i u agoniju. Pritom građani sve zdravstvene radnike gledaju jednako. Vlast je ta koja mora jasno adresirati odgovornost i stvari vratiti na svoje mjesto. To ćemo i uraditi.

Šta će biti sa članovima Kriznog štaba Kantona Sarajevo koji su od Vlade KS početkom novembra zatražili da hitno budu razriješeni dužnosti?

Jedna od hitnih mjera u našem programu je "revizija rada Kriznog štaba i formiranje novog uz pojačanu transparentnost rada".

Koje još poteze Vlade KS građani mogu očekivati kada je riječ o zdravstvu, pandemiji i vakcinama?

Mjere idu od onih praktičnih, poput konačnog formiranja stvarnog drive-in mjesta za testiranje i uspostave bolje telefonske komunikacije s pacijentima, do onih sistemskih, poput definitivnog kadrovskog i materijalnog rješavanja potreba građana za liječenje od zaraznih bolesti, uključujući uspostavljanje izolatorija.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Novu premijersku poziciju dočekujete u potpuno drugim okolnostima od onih kada ste razriješeni dužnosti premijera. Šta će, osim kadrovskih promjena u zdravstvu, biti vaši ključni prioriteti?

Saniranje ekonomskih posljedica pandemije. Ova ekonomska kriza će pokazati pravo lice u 2021. godini i po nekim procjenama budžet Kantona Sarajevo bit će "kraći" do 150 miliona KM. Ipak, moramo naći način kako da pomognemo privrednu aktivnost u novonastalim okolnostima. Volio bih početi ukidati neke od nepotrebnih parafiskalnih nameta privredi, poput naknade za šume.

Šta će biti s moratorijem na zapošljavanje?

To je skupštinski moratorij koji očekujem da bude podignut. Prema informacijama koje imam, on je uspostavljen jer je trenutna vlada pripremila veliki broj konkursa za prijem zaposlenih u većem broju firmi i institucija. Stekao se dojam da to nije bio rezultat stvarne potrebe koliko predizbornog vremena i spoznaje da se bliži smjena.

Kakvo stanje zatičete u Vladi Kantona Sarajevo?

Pitajte me za mjesec. Steći ću uvid kad budem zvanično imenovan za premijera i uđem u kabinet.