Evropske integracije
0

Edin Dilberović: Mišljenje EK treba predstavljati smjernice bh. politici i institucijama

Klix.ba
Edin Dilberović (Foto: I. Š./Klix.ba)
Edin Dilberović (Foto: I. Š./Klix.ba)
Direktor Direkcije za evropske integracije Edin Dilberović naglasio je da Mišljenje Evropske komisije treba predstavljati smjernice, odnosno mapu puta politici i institucijama u BiH u narednom periodu jer će fokus Evropske komisije u daljem praćenju i ocjenjivanju napretka BiH biti na prioritetima koji su navedeni u mišljenju.

"Mišljenje Evropske komisije na sažet način pokazuje odnos EU i BiH, odnosno procjenu ispunjavanja kriterija za članstvo u EU. Mišljenje je stav Evropske komisije, jedinog ekspertnog tijela koje može dati stav o tome u kojoj mjeri BiH ispunjava kriterije i u kojoj mjeri se pridražava evropskih standarda. Evropska komisija je ocijenila da pregovori o pristupanju trebaju biti otvoreni kada BiH postigne potreban stepen usklađenosti s kriterijima za članstvo u EU, posebno u političkom kriteriju koji se odnosi na stabilnost institucija koje osiguravaju demokratiju, vladavinu prava, poštivanje ljudskih prava i prava manjina", rekao je Dilberović.

Ponovio je kako je za politički kriterij ocijenjeno da BiH treba uložiti dodatne napore kako bi ga u dovoljnoj mjeri ispunila, dok je za ekonomski kriterij ocijenjeno da je BiH postigla određen stepen makroekonomske stabilnosti, ali su potrebne daljnje aktivnosti da bi postala funkcionalna tržišna ekonomija. Podsjetio je da je BiH određeni stepen spremnosti dostigla u 16 poglavlja, a u ranoj fazi spremnosti je 15 poglavlja.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"Precizirano je 14 ključnih prioriteta koji se odnose na politički kriterij, koji su osnova za otvaranje pregovora. Mišljenje Evropske komisije treba predstavljati smjernice, odnosno mapu puta politici i institucijama u BiH u narednom periodu, jer će fokus Evropske komisije u daljnjem praćenju i ocjenjivanju napretka BiH biti na prioritetima koji su navedeni u mišljenju", naglasio je.

Dodao je kako većina ključnih prioriteta za politički kriterij podrazumijeva vrlo široku i tešku političku raspravu i kompromise ističući kako u istoj mjeri bh. institucije svih mjera vlasti nisu onemogućene da u skaldu sa svojim nadležnostima rade na ispunjenju tih prioriteta.

"Direkcija za evropske integracije će inicirati izradu dokumenta ili akcionog plana u kojem će u kontaktima, razgovorima i komuniakaciji s institucijama svih nivoa vlasti definisati mjere koje je potrebno odmah poduzeti", rekao je Dilberović.