{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Edenski vrt u dvorištu cvjećarke i slikarke Rade Marinković

S
3.8.2012. u 11:51
0
0
Edenski vrt u dvorištu cvjećarke i slikarke Rade Marinković
0
Edenski vrt u dvorištu cvjećarke i slikarke Rade Marinković
Rada Marinković (Foto: SRNA)
Odlaskom u penziju Radi Marinković iz semberskog sela Popov konačno se ostvarila davnašnja želja da se u potpunosti posveti svojim velikim ljubavima - gajenju mediteranskog i egzotičnog cvijeća i bilja i njegovom slikanju na svili
Marinkovići su ugledna porodica u Popovima. Druželjubivi su i vrijedni. Djeca im žive u Vojvodini, ali često navrate u sembersku ravnicu – u rodno dvorište koje se, sa dosta razloga, može nazvati malim edenskim vrtom.

U njihovom znalački uređenom dvorištu veliki je broj sadnica kaktusa, ruzmarina, lavande i drugog mediteranskog bilja, a u centru dvorišta je velika palma koju Rada uzgaja više od trideset godina.

"Palma redovno cvjeta, ali teško uspijevam da joj cvijet odbranim od vrabaca koji kidišu na njene bobice i sve ih pozobaju. Na sreću, to ne šteti drvetu, ali ne mogu da proizvedem nove sadnice", kaže ona.

Mediteransko i egzotično bilje i cvijeće, čak i sa drugih kontinenata, dobro se primilo u semberskoj ravnici, svakako i zbog Radine velike ljubavi prema njemu, a po tom cvijeću se njeno dvorište razlikuje od drugih u Popovima i cijeloj Bijeljini.

Ljubav prema cvijeću Rada je ponijela iz rodne Kikinde, gradu poznatom po cvjetnim dvorištima, balkonima i parkovima. Znanje o njegovom gajenju takođe.

"Ljubav prema cvijeću mi je nemjerljiva, pa sam odlučila da, osim što ga gajim, i da ga slikam. U Novom Sadu sam pohađala tečaj slikanja na svili, jer mi se ta tehnika najviše dopala, pa sada slikam kod kuće."

Nekada je pokušala da od cvijeća pravi slike. I u toj tehnici je imala uspjeha, ali slikanje na svili ju je posebno oduševilo, pa se opredijelila za tu slikarsku tehniku.

"Našla sam sebe u ovoj tehnici. Sada pokušavam da je i istražujem, jer ona nudi bezbroj mogućnosti. Sve više se usavršavam i u ovom poslu. Radim serije kompozicija cvijeća, ali i likova žene koji izranjaju iz cvijeća i bilja. Počela sam i izradu upotrebnih predmeta: marama, ešarpi i drugih dijelova ženske odjeće na kojima preovlađuju cvjetni motivi", kaže ova vrijedna žena.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: