BiH
99

EBU uveo sankcije članicama Javnog RTV servisa BiH

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Članicama Javnog RTV servisa Bosne i Hercegovine od danas je onemogućen pristup Evrovizijskoj razmjeni vijesti.

Na taj način stupile su na snagu sankcije 3. stepena zbog nemogućnosti BHRT-a da otplaćuje finansijske obaveze Evropskoj radiodifuznoj uniji (EBU).

S obzirom na to da BHRT preuzima i plaća funkcioniranje evrovizijske razmjene vijesti za sva tri javna emitera, to znači da nijedan od emitera, BHRT, FTV i RTRS, od danas ne može preuzimati vijesti iz međunarodne razmjene preko EBU-a, saopćeno je iz BHRT-a.

Dugovi BHRT-a EBU-u nagomilani su jer Javni servis BiH nije mogao servisirati visoke račune zbog stalnog pada naplate RTV takse. EBU je ljetos zaprijetio da zbog duga od šest i po miliona KM, BHRT-u neće biti dozvoljeno prenošenje EP u nogometu, ali je građanima ipak omogućeno da gledaju prvenstvo, jer je Parlament BiH trebalo da usvoji novi način finansiranja javnih emitera.

Nažalost, to se ni do danas nije dogodilo pa je nastavljeno gomilanje dugova.

U Parlamentu BiH oboreni su svi prijedlozi za efikasniju naplatu RTV takse, a nije izglasan ni prijedlog da telekom operateri nastave prikupljati taksu po starom principu naplate, uz koji su emiteri samo preživljavali, bez mogućnosti za ozbiljne programske iskorake i tehnički razvoj.

BHRT je dovedena situaciju da je proizvodnja programa postala gotovo nemoguća misija, a sve češće se spominje i prestanak rada ove kuće.