Apsurd odnosa
98

Džonlagić: Čović poziva sam sebe da prestane s blokadama institucija

S. H.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Nakon današnjeg poziva HNS-a da se usvoji odluka o privremenom finansiranju institucija BiH, iako su kadrovi HDZ-a ti koji su do sada odugovlačili s tom odlukom, oglasio se i državni parlamentarac Dženan Đonlagić (Demokratska fronta).
On je naglasio za Čović sada u suštini poziva sam sebe da prestane s blokadama institucija.

"Naime, bez ikakvog razumnog ekonomsko-budžetskog razloga državni ministar finansija Vjekoslav Bevanda (HDZ), po nalogu Dragana Čovića, blokira usvajanje nove kvartalne Odluke o privremenom finansiranju institucija BiH za period 01.07.- 30.09.2019. Već je poznato da se budžet institucija BiH ne može politički blokirati, jer Ustav BiH, u svom članu VIII, već ima ugrađen, kako ga zovem, 'automatski stabilizator', koji omogućava nesmetano finansiranje svih rashoda iz budžeta BiH bez obzira da li je budžet za tekuću godinu usvojen ili ne", ističe Đonlagić.

Naglašava da ovo što HDZ pokušava da se solidariše sa SNSD-om, kako bi se napravio pritisak za formiranje novog saziva Vijeća ministara BiH, neće ići.

"Može ići samo onda kada se institucionalno obezbijedi da država BiH ispunjava svoje međunarodno preuzete obaveze, kao što je redovno izvještavanje prema NATO savezu kroz saradnju BiH i NATO-a putem ANP-a. Ovo je država BiH preuzela kao obavezu još 2009. godine kada je samovoljno, putem Predsjedništva BiH, predala zahtjev za saradnju sa NATO savezom kroz plan zvani MAP", zaključio je.