Centar za humanu politiku
0

"Džombiću, vrati mandat!"

FENA
Aleksandar Džombić (Foto: SRNA)
Aleksandar Džombić (Foto: SRNA)
Centar za humanu politiku zatražio je od Aleksandra Džombića da vrati mandat za sastav nove Vlade RS-a i spasi građane od loše vlasti i namjere da poveća poreze i doprinose u narednoj godini.

Ova nevladina organizacija smatra da Džombić nije dobar izbor za mandatara, s obzirom na njegovu direktnu odgovornost za ogroman nenaplaćeni porezni dug i budžetski deficit.

Umjesto rješavanja budžetskog deficita povećanjem poreza i doprinosa, u 2011. godini moguće je ostvariti budžetski suficit naplatom 1,2 milijarde KM poreznih dugovanja, smanjenjem određenih troškova u javnom sektoru, oduzimanjem nezakonito stečene imovine i odricanjem od koruptivnih navika, smatraju u Centru za humanu politiku.

Da bi se naplatio porezni dug potrebno je prestati s koruptivnom praksom nenaplaćivanja i toleriranja neplaćanja poreza i doprinosa od privilegovanih poreznih obveznika.

Otpuštanjem više od 5.000 prekobrojnih u zdravstvu, željeznicama, entitetskoj upravi i drugim institucijama moguće je godišnje uštedjeti oko 100 miliona KM, a revizijom sumnjivih korisnika penzija i drugih naknada moglo bi se osigurati više od 50 miliona KM godišnje u penzionom fondu.

U RS-u postoji nezakonito stečena imovina vrijedna oko 10 milijardi KM, a njenim oduzimanjem moglo bi se osigurati najmanje milijardu KM budžetskih prihoda u 2011. godini.

"Kada bi se prestalo s koruptivnim ponašanjem u javnim nabavkama i drugim poslovima, od pljačke bi se moglo sačuvati više od 300 miliona KM javnog novca godišnje", kaže se u saopćenju.