Aleksandar Džombić
0

"Od milijardu i 250 ostalo je samo 350 miliona KM"

FENA
Aleksandar Džombić
Aleksandar Džombić
Od milijardu i 250 miliona maraka, koliko je Republika Srpska dobila prodajom “Telekoma Srpske” ostalo je oko 350 miliona maraka.

Entitetski ministar finansija Aleksandar Džombić kaže da su ta sredstva, namijenjena za razvojne projekte, deponovana kod domaćih banaka, a da se od ukupne sume novca dobijene od prodaje "Telekoma" troši 592 miliona, što se odvija prema Razvojnom program.

Sredstva od prodaje "Telekoma" su trošena za bolnice, škole, puteve i za infrastrukturne projekte.

Kao uspjeh u radu svog resora u ovom mandatu ističe provođenje upravo Razvojnog programa RS-a, rad Investiciono-razvojne banke RS-a, fiskalizaciju, te to što RS ima nadležnost nad rješevanjem pitanja stare devizne štednje, a ne država.

Na pitanje da li su tačne tvrdnje opozicije da je u ovom mandatu povećan dug RS-a, Džombić je rekao da je 2005. ukupan dug RS-a, zajedno s unutrašnjim i inodugom, iznosio tri miljarde i 250 miliona maraka ili 60 posto bruto domaćeg prizvoda (BDP), a da sada iznosi oko tri miljarde i 400 miliona KM ili 40 posto BDP.

“Znači, u apsolutnom iznosu, to povećenje je negdje oko 200 miliona maraka, ali kada ga poredimo s BDP, to je značajno manje učešće. BDP je 2005. iznosio pet milijardi i 700 miliona, a sada je 8,5 milijardi maraka. Kada to upredimo, RS je 2005. godine bila mnogo zaduženija zemlja nego danas”, tvrdi Džombić.

On je potvrdio da aktuelna vlada radi na pripremi budžeta za narednu godinu, iako će se usvajati u tehničkom mandatu, budući da se bliže oktobarski opći izbori, te da finansijski okvir i za 2011. će biti na nivou ovogodišnjeg rebalansiranog u iznosu 1,6 milijardi maraka.