Garantirana ekonomska stabilnost
2

Džombić: Smanjenje plata je rezultat odgovorne politike

SRNA
Aleksandar Džombić (Foto: SRNA)
Aleksandar Džombić (Foto: SRNA)
Predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić izjavio je da je smanjenje plata budžetskim korisnicima rezultat odgovorne politike i procjene ekonomskih izazova koji naredne godine očekuju Republiku Srpsku, region i EU.

On je istakao da su u budžetu za narednu godinu načinjene uštede od 114 miliona KM, od kojih je 56 miliona maraka ušteđeno na platama, te da ta sredstva neće biti usmjerena samo na isplaćivanje ino-duga, već i na socijalne i programe zapošljavanja, povezivanje staža radnicima koji su ostali bez posla.

Džombić je za Radio-televiziju Republike Srpske sinoć rekao da je ekonomska politika za narednu godinu koncipirana na mjerama koje garantuju ekonomsku stabilnost RS-a, te da su joj ciljevi zadržavanje radnih mjesta, pomoć socijalno najugroženijim kategorijama stanovništva, kao i stabilnost socijalnih vanbudžetskih fondova.

On je naglasio da će sve obaveze koje su definisane u Budžetu i Ekonomskoj politici RS-a za 2013. godinu biti izvršene.

Komentarišući najave štrajka sindikata obrazovanja, Džombić je rekao da Zakon o štrajku podrazumijeva da se propiše akt o minimalnim uslovima rada u posebnim djelatnostima, te naglasio da je pravo na obrazovanje zagarantovano Ustavom RS-a i međunarodnom konvencijom o pravima djeteta, te da potpuna obustava nastave predstavlja ugrožavanje prava djece.

On je podsjetio da je 2008. godine, kada je usvajan Zakon o platama, rečeno da će se postepeno povećavati koeficijenti u obrazovanju kako bi se ova oblast izjednačila sa drugim djelatnostima, ali da se desila svjetska ekonomska kriza, koja je napravila ogromne izazove i nametnula priliku za kreiranje odgovorne politike kako bi se sačuvala ekonomska stabilnost Republike Srpske.

"Jedna od tih nepopularnih mjera je i smanjenje plata. I dalje je ta plata zagarantovana i biće redovna, a i smanjena će biti veća od prosječnih primanja u privredi", rekao je Džombić.

Govoreći o borbi protiv kriminala i korupcije, premijer je rekao da u RS-u postoji politička volja za tu borbu, da se na tom problemu radi i da je unaprijeđena borba protiv te "bolesti" koju ima svako društvo.

Džombić je istakao da Srpsku sljedeće godine očekuju velike investicije u energetski sektor i projekte "Ugljevik tri", "Stanari", "Dabar" i drugi.