BiH
0

Džombić: Rad Elektroprijenosa BiH otvorit će nove investicije

FENA
Aleksandar Džombić
Aleksandar Džombić
Investiranje i rad Elektroprijenosa BiH su dogovoreni i u narednom periodu ne bi trebalo da bude problema u funkcioniranju te zajedničke kompanije za prijenos električne energije, ocijenio je danas predsjednik Vlade RS-a Aleksandar Džombić.

On je podsjetio da su na nedavnoj sjednici Skupštine akcionara Elektroprijenosa BiH i prije toga dogovoreni osnovni principi o radu tog preduzeća, a kako bi se deblokirao njegov rad.

"Najbitnije je da buduća ulaganja u infrastrukturu budu na osnovu učešća u kapitalu, i to oko 58 Federacija BiH i RS 42 posto te da se to radi u određenom vremenskom periodu.

Ako u toku jedne godine ne bude 'izvagano' jednako ulaganje, to će se pratiti u roku od dvije godine, ali nema problema da se s investicijama nastavi“, kazao je Džombić odgovarajući na pitanja poslanika danas tokom sjednice entitetskog parlamenta.

To će, naglasio je, značiti mnogo i za RS i FBiH, odnosno BiH u cjelini, jer će se otvoriti mogućnosti infrastrukturnih projekata, jer je to oslonac privrednog razvoja.

Dogovoreni su i drugi principi rada Elektroprijenosa BiH, a to je da broj zaposlenih također odgovara učešću entiteta u kapitalu, kao i da se formiraju komisije koje će pripremiti prijedlog izmjena statusa te kompanije.

"Mislim da smo stvorili preduslove da možemo da deblokiramo funkcioniranje 'Elektroprijenosa'“, naglasio je entitetski premijer.