BiH
0

Džombić: Kreditom se stiče kredibilitet

FENA
Aleksandar Džombić
Aleksandar Džombić
Predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić najavio je danas nova zaduženja RS-a putem obveznica, ali koje će biti ponuđene, kako navodi, na međunarodnom tržištu.

Taj novac RS-u će, kaže, biti potreban kada dođu na otplatu krediti od MMF-a.

“To će biti nešto povećane rate i imat ćemo aktivnosti restruktuiranja duga. Tada ćemo vjerovatno izaći na međunarodno tržište i pokušati da prikupimo kapital međunarodnih finansijskih institucija putem obveznica i tako steći dodatni kredibilitet RS-a”, ustvrdio je Džombić danas u Višegradu.

Podsjetio je da je nedavno Vlada RS-a donijela odluku o emisiji dugoročnim obveznicama na iznos od 120 miliona maraka kako bi se osiguralo budžetsko pokriće, jer su izostali krediti MMF-a, Svjetske banke i Evropske komisije.

“I procjenjivali smo da će ta sredstva izostati zbog neipunjavanja uvjeta od strane Federacije BiH i zajedničkih institucija BiH”, ustvrdio je entitetski premijer.

Emisija dugoročnih obveznica dolazi nakon kratkoročnih trezorskih zapisa koje je već ranije emitirala RS na iznos od oko 65 miliona maraka.

Džombić navodi da će emisija dugoročnih obveznica na iznos od 120 miliona maraka, koju treba da odobri entitetski parlament, biti realizirala s domaćim finansijskim institucijama.