BiH
2

Džindo: Očekujem usvajanje zakona koji će olakšati rad sportskim kolektivima

Piše: Edin Isanović
Adnan Džindo
Adnan Džindo
Nedavno je Vlada Federacije BiH usvojila Nacrt zakona o naplati i djelimičnom otpisu dugovanja sportskim kolektivima na području Federacije. Naredne sedmice Parlament Federacije BiH raspravljat će o ovom prijedlogu zakona.

Najveći teret iznijela je radna grupa koju su činili eksperti iz ureda premijera Vlade Federacije BiH, Federalnog ministarstva kulture i sporta, Federalnog ministarstva finansija, Federalnog ministarstva pravde, Porezne uprave FBiH i predstavnici sportskih kolektiva. Adnan Džindo, pomoćnik federalnog ministra kulture i sporta, bio je član grupe koja je uradila veliki posao. Za Klix.ba govorio je o šansama da se zakon usvoji i koliko bi to olakšalo funkcionisanje klubova.

Vlada Federacije BiH usvojila je Nacrt zakona o naplati i djelimičnom otpisu dugovanja sportskim kolektivima na području Federacije. Smatrate li da će Parlament Federacije usvojiti Zakon?

Očekujem da će poslanici Parlamenta Federacije BiH uvidjeti značaj ovog, prije svega, sistemskog zakona, koji na jedinstven način rješava pitanje nagomilanih dugova sportskih kolektiva u FBiH. Ovaj zakon, u odnosu na zemlje u regionu, predstavlja prvi zakon koji će riješiti njihova dugovanja, te je samim tim trenutno na Parlamentu velika odgovornost. Ujedno i prilika da svojim glasovima pruže šansu našim sportistima, kao najvećim ambasadorima, da nesmetano učestvuju na međunarodnim takmičenjima. Ono što je najvažnije jeste da će se upravo njima ovim zakonom omogućiti prilika da odblokiraju svoje bankovne račune, da dobiju potrebne licence i otklone ostale prepreke kako bi mogli 'izaći' na međunarodnu scenu. Vjerujem da će uloga sporta i njegov javni interes biti važnji od nekih drugih, te da će se u skladu s tim ovaj zakon i usvojiti. Ne bih uopšte da razmišljam o drugačijem scenariju i eventualnim posljedicama koje bi isti mogao izazvati.

Zakonom se omogućuje otplata glavnice duga na period od deset godina, kao i potpuni otpis kamata, te pogodnosti za kolektive koji žele ranije otplatiti glavnicu duga. Koliko bi to, po Vašem mišljenju, olakšalo funkcionisanje i dugoročnu stabilnost klubova?

Vlada Federacije BiH, usvajanjem nacrta ovog zakona, pokazala je spremnost da pomogne sportskim kolektivima i pruži šansu njihovim upravama da stabilizuju finansiranje svakodnevnih aktivnosti. Da izmire svoje obaveze i ne ugroze dodatno svoje buduće poslovanje. Smatram da je ovo šansa svim onim sportskim klubovima koji podnesu zahtjev za otplatu duga i potpišu sa Poreznom upravom sporazum o otplati istog, da će uz savjesno i odgovorno poslovanje omogućiti sami sebi dugoročnu stabilnost. U sportskom žargonu, Vlada Federacije BiH je kreirala taktiku, a na sportskim kolektivima je da sačuvaju odbranu i dobro odigraju napad. Međutim, ukoliko se ne usvoji predloženi Zakon u Parlamentu FBiH najkasnije do sredine aprila, nastupit će nesagledive posljedice po sport u Federaciji BiH. To može ozbiljno ugroziti dugoročnu stabilnost klubova i izazvati sankcije izlaska na međunarodnu scenu. Sporski klubovi koji su imali sastanke u Poreznoj upravi FBiH dobili su jasan odgovor da im se neće moći više prolongirati otplate dugova i da im neće biti omogućeno licenciranje, što bi bila veoma loša poruka u godini kada se nogometna reprezentacija BiH plasirala na Svjetsko prvenstvo i kada naši ostali sportisti ostvaruju sve bolje rezultate na međunarodnim takmičenjima.

Vi ste pomogli oko usvajanja Nacrta zakona, koliko je trajao cijeli proces?

Proces donošenja ovog zakona traje nepune dvije godine. Ističem da Zakon nije djelo jednog čovjeka nego djelo tima ljudi koji su dali maksimalni doprinos da se Nacrt zakona nađe u Parlamentu Federacije BiH. Najveći teret iznijela je radna grupa koju su činili eksperti iz Ureda premijera Vlade Federacije BiH, Federalnog ministarstva kulture i sporta, Federalnog ministarstva finansija, Federalnog ministarstva pravde, Porezne uprave FBiH i predstavnici sportskih kolektiva. Moram istači da je radna grupa tokom izrade imala punu podršku federalnog premijera Nermina Nikšića i ministra Salmira Kaplana. Također, ističem da je na izradi ovog nacrta ostvarena saradnja sa velikim brojem klubova, gdje je njihove objedinjene zahtjeve, stavove, sugestije i prijedloge iznosio predsjednik FK Sarajevo Edis Kusturica koji je ujedno bio i član radne grupe.

Možete li nam istaći neke planove vašeg ministarstva u narednom periodu?

Ukoliko se Zakon usvoji u Parlamentu, u narednom periodu ćemo svakako pratiti njegovu implementaciju. Pored toga, Federalno ministarstvo kulture i sporta nastavit će i dalje raditi na aktivnostima u cilju donošenja Zakona o sportu na nivou FBiH, Fondacije za sport koja će pružiti podršku mladim nadarenim sportistima u cilju ostvarenja vrhunskih sportskih rezultata, unapređenju uredbe kojom su definisani kriteriji za dodjeljivanje nagrada sportistima za ostvarene vrhunske sportske rezultate, kao i na nizu drugih aktivnosti koje će unaprijediti sport i sportske rezultate u Federaciji BiH.