Federacija BiH
82

Džindić: Vlada razmatra korekciju cijena uglja, što će za sobom povući poskupljenje struje

I. Č.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Federalni ministar za energiju, rudarstvo i industriju Nermin Džindić istakao je danas u Sarajevu kako Vlada Federacije BiH razmatra korekciju cijena uglja, što će za sobom povući poskupljenje struje.

Ministarstvo energije, rudarstva i industrije FBiH je, prema riječima ministra Džindića, potpisalo danas sa Savezom sindikata radnika rudnika u FBiH produženje aktuelnog kolektivnog ugovora i on će važiti do potpisivanja novog.

"Zahtjev Sindikata za novu satnicu je 2,70 KM. Mi u ovom trenutku razmatramo i opciju korekcije cijene uglja, koja bi povukla za sobom i efekat povećanja cijene električne energije. O toj opciji trenutno razmatramo. Do trenutka finalizacije pregovora imat ćemo konačan stav", kazao je Džindić.

Naveo je kako su danas poslali zahtjev Elektroprivredi BiH, kao i odborima, da se održi hitan sastanak.

"Trebalo bi da sastanak bude održan za sedam dana, u srijedu naredne sedmice. Bit će razgovarano o nastavku pregovora sa sindikatima i stanju u rudarstvu, kao i potezima koje će povlačiti Vlada FBiH i Ministarstvo energije, rudarstva i industrije FBiH", istakao je on.

Kada je riječ o najavljenoj analizi u mostarskom Aluminiju, ministar Džindić je kazao kako je ona sastavljena na stotinjak stranica i kako je tek prevedena.

"Analizirat ćemo stranicu po stranicu i razmatrat ćemo cjelokupnu ponudu u analizi, uključujući i potencijalnu saradnju s kineskim konzorcijem", kazao je Džindić, dodavši kako imaju i ponudu iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, što će se također razmatrati.