|

Džindić traži od tužilaca da ispitaju nedolazak šest članova na sjednicu Skupštine RMU Banovići

Džindić traži od tužilaca da ispitaju nedolazak šest članova na sjednicu Skupštine RMU Banovići
38
Er. M.
23.10.2019. u 11:29
4
komentara
38

dijeljenja
Džindić traži od tužilaca da ispitaju nedolazak šest članova na sjednicu Skupštine RMU Banovići Foto: T. S./Klix.ba
Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić zatražio je od Tužilaštva Tuzlanskog kantona da ispita osnovanost nedolaska svih šest članova Odbora za glasanje na vanrednu sjednicu Skupštine RMU Banovići.
Nadzorni odbor RMU Banovići je 26. septembra 2019. godine donio odluku o sazivanju 10. vanredne sjednice Skupštine RMU Banovići koja je zakazana za 21. oktobar 2019. godine, a na kojoj se nisu pojavili članovi Odbora za glasanje koji su trebali provesti proceduru izbora novog Nadzornog odbora. Zbog njihovog nedolaska u konačnici je i otkazana sjednica Skupštine RMU Banovići.

Džindić je u svom dopisu Tužilaštvu Tuzlanskog kantona naveo da su odlukom Nadzornog odbora u Odbor za glasanje 26. septembra 2019. godine imenovani Zuhdija Smajlović (predsjednik), Mirsad Bećić (član), Mehmed Klopić (član), Selma Dedić (zamjenik člana), Amir Bećirović (član) i Minela Dostović (zamjenik člana).

"Kako je prisustvo predsjednika i članova Odbora za glasanje neophodno da bi se održala sjednica Skupštine RMU Banovići, nepojavljivanje nijednog od imenovanih u Odboru za glasanje izaziva osnovanu sumnju da se radi o namjernoj opstrukciji Vlade FBiH u vršenju svojih ovlasti utvrđenih zakonom", naveo je Džindić.

Ističe da neodržavanje sjednice Skupštine RMU Banovići ima za posljedicu da ovo privredno društvo posluje bez Nadzornog odbora s obzirom na to da je mandat dosadašnjim članovima Nadzornog odbora istekao 30. septembra 2019. godine, a da je Vlada FBiH, kao najveći pojedinačni dioničar, onemogućena da provede postupak imenovanja novih članova Nadzornog odbora RMU Banovići.

"Imajući u vidu navedeno, tražimo da poduzmete aktivnosti na utvrđivanju osnovanosti ovih sumnji i odgovornosti imenovanih u Odbor za glasanje, jer su svjesnim nečinjenjem zloupotrijebili svoj položaj te onemogućili Vladu FBiH, kao najvećeg pojedinačnog dioničara u RMU Banovići, da vrši ovlasti utvrđene zakonom i uredbom", piše u dopisu.

Ministar energije, rudarstva i industrije FBiH dalje dodaje da s obzirom na zakonom utvrđene nadležnosti Nadzornog odbora, u situaciji kada RMU Banovići posluje bez Nadzornog odbora, imenovani u Odboru za glasanje svojim nedolaskom na sjednicu Skupštine RMU Banovići, "odnosno svjesnim onemogućavanjem i sprečavanjem vlasnika kapitala da vrši svoje ovlasti, preuzimaju ličnu odgovornost za sve eventualne štetne posljedice koje mogu nastupiti u ovom privrednom društvu".

"Molim da nas informišete o poduzetim aktivnostima", piše u dopisu koji je Džindić danas uputio na ruke glavnog tužitelja Tužilaštva Tuzlanskog kantona Tomislava Ljubića.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...