|

Džihić: Narod BiH ima pravo na demokratsku pobunu

Džihić: Narod BiH ima pravo na demokratsku pobunu
0
F
FENA
10.11.2011. u 13:08
1
komentara
0

dijeljenja
Džihić: Narod BiH ima pravo na demokratsku pobunu Vedran Džihić
Predavač s Instituta političkih nauka u Beču i stučnjak za Balkan Vedran Džihić danas je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu održao predavanje o temi "Postdemokratija prije demokratije: slučaj BiH".
U BiH kao i čitavoj regiji postoje krizni fenomeni u području političkog, socijalnog i kulturnog života. Ti krizni fenomeni po riječima Džinića ogledaju se u sve masivnijem građanstvu, niskom povjerenju građana u njihove izabrane predstavnike, te u činjenici da je socioekonomska situacija kao fundament demokratskog sistema jako loša. Zbog svega toga se pojavljuje pasivnost, zasićenost politikom, manjak participacije, loša socioekonomska situacija itd.

"Suštinski problem u BiH je da mi imamo fenomene krize demokratije, umora demokratije prije nego što smo dostigli zaista stvarni sistem demokratije. To proizvodi jednu specifičnu krizu koja se miješa s fenomenima etnonacionalizma, etnopolitike, etnoretorike i dizanja tenzija. Sve ovo rezultira jednim stanjem u kojem imamo permanentno iščekivanje da ćemo nekad da dođemo u tu svijetlu demokratsku budućnost, a ustvari mi stojimo u mjestu. Možda ponekad napravimo jedan korak naprijed, a onda se odmah vratimo dva koraka nazad.", izjavio je Džihić.

Dodao je da je zastoj u procesu evropskih integracija krivica prije svega "bosanskohercegovačke političke elite", ali isto tako, krivicu za stanje u BiH snosi i Evropska unija koja je postala umorna od proširivanja i koja se trenutno bavi samo vlastitim problemima.

"Narod je nosilac demokratije, narod u BiH se reducira na pasivnu masu. Ovdje je potreban jedan novi revolucionarni pokret koji bi krenuo od naroda i pokazao da narod ne prihvata trenutnu situaciju kakva jeste. Narod ima pravo na demokratsku pobunu i ima pravo da djeluje na različite načine. Nažalost, narod u BiH je to zaboravio.", pojasnio je u obraćanju Džihić.

Predavanje Vedrana Džihića je sedmo i ujedno posljednje u ovoj godini koje je organizovano putem projekta "Akademska mobilnost: put do znanja". Realizaciju projekta omogućili su Udruženje za političke nauke u BiH u saradnji s Fondacijom Heinrich Boll.

Cilj projekta je bio podstaći prekograničnu saradnju i jačanje mreže akademske razmjene ideja koje bi pomogle u razvoju političke misli i njenog uključivanja u evrposke diskurse.

"Mi smo zadovoljni dosadašnjom saradnjom. Potaknuli smo i učvrstili prekograničnu saradnju s fakultetima iz regiona, prije svega s Fakultetom političkih nauka u Beogradu, Zagrebu, Ljubljani i Beču. Sad saradnja nije samo u principu i protokolu kao što je nekada bilo, nego je prisutna i u praksi.", izjavila je profesorica s FPN-a u Sarajevu Nermina Mujagić.

Ona je tom prilikom zahvalila i Fondaciji Heinrich Boll što je osigurala potrebni novac za organizaciju ovoga projekta.

Rezultati uspješnosti projekta bit će zvanično objavljeni na internet portalu ovoga fakulteta.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...