BiH
0

Počela trodnevna konferencija "Sarajevski dijalog"

FENA
Stručnjaci iz 11 zemalja svijeta okupili su se na Međunarodnoj naučnoj konferenciji "Sarajevski dijalog 2011.", koja je počela danas u Sarajevu u organizaciji Univerziteta u Sarajevu i Institute of Strenghts Based Practice iz australijskog grada Brisbanea.

Trodnevna konferencija je posvećena menadžmentu društvenih promjena baziranih na vlasititim snagama i iskustvu, s posebnim naglaskom na zemlje balkanskog regiona.

U svom obraćanju na otvaranju konferencije, rektor Univerziteta u Sarajevu Faruk Čaklovica je naglasio kako je ovaj univerzitet usmjerio svoje obrazovno i naučno djelovanje ka uvažavanju najviših civilizacijskih determinanti, jer su one garancija za mir, stabilnost i progres u cijelom svijetu.

"Upravo i organizacija ove konferencije pokazuje naše opredjeljenje za dijalog kojim se postiže bolje razumijevanje i povezivanje i koji je važan aspekt ljudskog života i društvenih aktivnosti. To je glavno sredstvo kojim jedno društvo može spriječiti konflikte na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou", kazao je rektor Čaklovica.

Na otvaranju skupa obratio se i savjetnik člana Predsjedništva BiH Željka Komšića za ekonomska pitanja Boris Tihi, naglasivši kako se mladima u BiH mora dati mogućnost da unesu svježu krv u aktualnu ozbiljnu političku situaciju, jer oni lakše postižu kompromis.

"Politika je sposobnost postizanja kompromisa, a tu su naši političari nekad jako tvrdi i svako popuštanje shvataju kao gubitak, a to nije tačno. Upravo je sposobnost pravljenja kompromisa najveća sposobnost svakog političara", kaže Tihi.

On je, također, ukazao kako politička kriza blokira ekonomiju.

"Mi imamo veliki hendikep da nemamo državnu strategiju ekonomskog razvoja iz dobro poznatog razloga da u oba entiteta postoje autarhične tendencije. Zbog toga smo u teškoj situaciji", upozorio je.

Zato je potrebno prvo političku krizu barem ublažiti da bi došli na red i ekonomski problemi.

"Sve više se u oba entiteta shvata da beskrajno pregovaranje između političara ne doprinosi ekonomskom razvoju, naprotiv, već se moramo okrenuti privlačenu stranih investicija", poručio je Tihi.

Svetlana Broz, dorektorica NVO Gariwo, je ukazala kako je lakše dovesti 35 uglednih predavača iz 11 zemalja sa pet kontinenata na ovu konferenciju nego realizirati dijalog u BiH.

"Svi smo svjedoci da živimo u vremenu u kojem političari imaju samo jedan dogovor - kako da se ni oko čega ne dogovore. Sa takvim političarima, sa takvim permanentnim opstruiranjem svake mogućnosti dijaloga, ne možemo ni kao ljudi između sebe da uspostavimo normalnu komunikaciju", upozorila je Broz.