BiH
12

Dževad Osmančević daje punu podršku Ćamilu Durakoviću

Klix.ba
Dževad Osmančević
Dževad Osmančević
Povodom saopštenja za javnost načelnika Općine Srebrenica Ćamila Durakovića koji nastoji alarmirati domaće političke snage i međunarodnu zajednicu u nastojanju da se zaustavi protjerivanje bosanskog jezika iz škola u manjem bh. entitetu, oglasio se i potpredsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu Dževad Osmančević.

Od početka kampanje koju je pokrenula Vlada manjeg bh. entiteta da se iz škola izbaci bosanski jezik, Stranka za BiH je oštro reagovala i tražila angažman svih domaćih i međunarodnih struktura da se zaustavi aparthejd i diskriminira čitav jedan narod, njegova ljudska prava, a pogotovo pravo na jezik.

"Slažem se sa gospodinom Durakovićem da saopštenja nisu dovoljna nego da se moraju preduzeti konkrente akcije nadležnih institucija. Nažalost, stranka iz koje dolazim nije dobila dovoljno povjerenje glasača jer su dali podršku drugim partijama koje danas djeluju u državnim, entitetskim i drugim nivoima vlasti. Zato možemo samo zajedno sa načelnikom Durakovićem i ostalim patriotima apelovati na one koji imaju poluge vlasti da nešto urade", istakao je Dževad Osmančević.

"Ono što možemo tvrditi i za šta imamo kredibilitet potkovan rezultatima jeste da bi mi znali kako se nositi s ovakvim problemima kad bi sjedili u institucijama vlasti. Pokazali smo kako se brani državna imovina, zatim kako se oslobađa pritvoreni Ejup Ganić, Jovan Divjak i kako se vodi državnička politika. Uhapšen je Naser Orić i sada se procesuira a vlasti ćute, usvaja se Zakon o prebivalištu uz pomoć bošnjačkih predstavnika svi ćute, sada se ukida jezik a potpredsjednik manjeg bh. entiteta Ramiz Salkić nudi pogodbu. I neće se stati jer oni koji treba da brane Bosnu samo ćute i popuštaju. Pitam se gdje je crvena linija ispod koje se ne ide. Ako nije Srebrenica, jezik i povratnici, pa ko je onda?", navodi u saopćenju za javnost potpredsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu.