Podnosilac apelacije
54

Dževad Mahmutović: Nastavit ćemo da štitimo državnu imovinu u Republici Srpskoj

FENA
Dževad Mahmutović (Foto: FENA)
Dževad Mahmutović (Foto: FENA)
Ustavni sud Bosne i Hercegovine je, na zahtjev sedam delegata Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske, donio odluku kojom je proglasio neustavnim član 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu entiteta RS.
Na istoj sjednici Ustavni sud je proglasio neustavnim i odredbe iz članova 3. i 4. Zakona o unutarnjoj plovidbi RS.

Jedan od autora i podnosilaca te apelacije Dževad Mahmutović, zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH i donedavno delegat Kluba Bosnjaka u Vijeću naroda RS, za Fenu je rekao da je očekivao takvu odluku, s obzirom da je državna imovina u isključivoj nadležnosti države.

"Narodna skupština RS pokušala je zakonom da prisvoji poljoprivredno zemljište kao javno dobro i državnu imovinu. Nas sedam delegata u Klubu Bošnjaka Vijeća naroda RS, kao ovlašteni predlagači, odmah smo uputili zahtjev i Ustavni sud je, na svojoj posljednjoj sjednici, ustvrdio da ovaj zakon nije u skladu sa nizom odredaba Ustava BiH", kazao je Mahmutović.

Zakonom o unutarnjoj plovidbi RS, dodaje Mahmutović, rijeke, kanali, jezera i ostali vodeni prostori su također proglašeni „unutrašnjim vodama Republike Srpske“, te su proglašeni općim dobrom u svojini i posjedu entiteta RS.

"Iako je javnost prepoznala značaj zaštite poljoprivrednog zemljišta, i druga odluka, kojom je osporen Zakon o unutarnjoj plovidbi je jednako važna. Njime je entitet RS faktički pokušao preuzeti kontrolu nad rijekama poput Save i Drine i njihovim plovnim potencijalima. Jako je važno da smo to uspjeli spriječiti", dodaje Mahmutović.

U datom obrazloženju, podnosioci zahtjeva su se pozvali na raniju odluku Ustavnog suda o državnoj imovini, kao i na Sporazum o sukcesiji.

"Sporazumom o sukcesiji je nedvobeno utvrđeno da je država BiH titular vlasništva nad nepokretnom imovinom bivše SFRJ, koja se raspadom SFRJ nalazila na teritoriji Bosne i Hercegovine. Ustavni sud je u svojoj ranijoj odluci U-1/11 utvrdio da identitet i kontinuitet između Republike BiH i SFRJ sa današnjom BiH jasno ukazuje da jedino država može raspolagati državnom imovinom", istakao je Mahmutović.

Podsjetio je da je još 2010. godine entitet RS pokušao uzurpirati državnu imovinu, kada je NSRS donijela Zakon o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji RS i pod zabranom je raspolaganja.

"Rahmetli predsjednik Sulejman Tihić je tada uputio zahtjev, na temelju kojeg je Ustavni sud ukinuo u cijelosti taj zakon. Tada je entitet RS pokušao svu državnu imovinu jednim aktom da prisvoji. Kasnije su promijenili strategiju i sada pokušavaju nizom pojedinačnih zakona da prisvoje imovinu u različitim oblastima. U ovim konkretnim slučajevima riječ je o poljoprivrednom zemljištu i vodnim resursima. Ali sigurno da ovo nije kraj. Mi pomno pratimo propise u NSRS i reagirat ćemo i na druge zakone koji budu protivni Ustavu. U pripremi su novi zahtjevi i uskoro će biti osporeni dijelovi Zakona o stvarnim pravima i Zakona o uzurpacijama i dobrovoljačkim kompetencijama koji su usvojeni u NSRS. Ovi naši zahtjevi su u direktnoj vezi sa Tihićevim zahtjevom, i ukazuje na kontinuitet naše pravne borbe za državne interese", rekao je Mahmutović.

Pojasnio je da je, upravo po Tihićevoj apelaciji, Ustavni sud precizirao pojam državna imovina, kazavši da ona može obuhvatati pokretne i nepokretne stvari koje su u rukama javne vlasti i koje joj služe radi vršenja vlasti, ali i javno dobro (morska voda, morsko dno, riječna voda i riječna korita, jezera, planine i druga prirodna bogatstva, javnu saobraćajnu mrežu, infrastrukturu itd”.

"Pozivam vlasti entiteta RS da prestanu s ovakvom praksom, ona nije u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, Ustavom BiH, ali i ne doprinosi stvaranju pozitivne klime koja nam je potrebna na putu prosperiteta i boljitka svih naroda i građana u našoj zemlji. Ovakvi pokušaji očito ne mogu proći. Ova pitanja se moraju rješavati u Parlamentarnoj skupštini BiH i tamo ih trebamo tražiti", kazao je Mahmutović.