Učenici oduševljeni radnim danom
131

FOTO / Dženita bila stjuardesa BH Airlinesa, Mirza servisirao avion

Piše: M. Beker
U sklopu akcije Volontiraj-kreditiraj, u kojoj je oko 2.000 učenika iz 135 škola jučer provelo dan na nekom radnom mjestu u firmama ili institucijama širom BiH, učenici Srednje škole za saobraćaj i komunikacije Dženita Muminović i Mirza Sadiković radili su u BH Airlinesu.

Kako je Dženita rekla za Klix.ba ovo je bio njen prvi let avionom, a radila je kao stjuardesa na destinaciji Sarajevo-Cirih-Sarajevo.

"Nije me bilo strah, ali osjećala sam malu tremu pri polijetanju. Uglavnom, bilo mi je lijepo i zaista sam zadovoljna", rekla je ova srednjoškolka, koja se prema izjavama uposlenika B&H Airlinesa odlično snašla u ulozi stjuardese.

"Dženiti je to bio prvi put da leti avionom, pa je od Sarajeva do Banje Luke sjedila, kako bi se navikla. Ali od Banje Luke do Ciriha smo je bacili "u vatru" te je radila kao i ostale naše uposlenice", rekao je Edin Hrapović iz marketing službe BH Airlinesa.

Harpović je kazao kako su Dženitu odmah pustili da radi, što inače nije slučaj, jer sve stujardese moraju proći obuku koja traje oko tri mjeseca u učionici.

Dženita je dobila uniformu te je razgovarala sa pilotima. Istakla je kako su joj druge stujardese objasnile koje su njene obaveze tokom leta, te da joj nije bilo naporno.

"Brzo sam se snašla i razgovarala sam sa putnicima. Posao stjuardese mi se veoma svidio i voljela bih, kada završim sa školovanjem, raditi ovaj posao", rekla je Dženita i dodala kako joj je dan bio savršeno ispunjen.

Uposlenici BH Airlinesa su izrazili zadovoljstvo što su imali priliku sarađivati sa Dženitom te su joj pripremili iznenađenje.

"Dženita je u povratku, od Banje Luke do Sarajeva, sjedila u pilotskoj kabini kojoj inače putnici nemaju pristup. Nakon leta rekla je kako joj je to bio 'vrh' i da je vrlo sretna", rekao je Hrapović za Klix.ba.

Mirza Sadiković nije bio na letu, ali je servisirao avion prije polijetanja te je isprobao kako je biti pilot.

"Obišao sam sve službe i uposlenici su mi objasnili čime se bave, a učestvovao sam i u servisiranju aviona prije leta. Također, prvi put sam ušao u avion i sjedio na mjestu pilota, fasicinirala me elektronika i izgled pilotske kabine", rekao je oduševljeno Mirza i dodao kako je razgovarao sa kopilotom, koji mu je objasnio šta je sve potrebno da bi jednog dana postao pilot.

"Za taj posao je potrebno puno truda, dugo školovanje i odricanje. Ne znam da li sam ja spreman na to, ali volio bih da možda jednog dana radim tu", rekao je ovaj srednjoškolac kojeg su također pohvalili.

U akciji Volontiraj-kreditiraj, koju je organizovao Info House, učenici su školske klupe zamijenili radnim mjestom te imali priliku iskusiti kako je biti zaposlena osoba. Njihova dnevnica bila je 20 KM, a sav novac će biti uplaćen na zajednički projektni račun. Nakon toga, učenici će izraditi projekte za unapređenje lokalne zajednice u kojoj žive, a najbolji će biti izabran u martu te biti nagrađen sa 2.000 KM.