Klix Studio
124

Dženan Selimbegović: Imam kvalitet za načelnika Starog Grada, Čengić je u javno preduzeće postavio Konakovićevog savjetnika

A. Ku.
Gost novog izdanja emisije Klix Studio bio je predsjednik Općinskog odbora SDA Stari Grad Dženan Selimbegović, koji je izrazio želju da reaguje na nedavno gostovanje načelnika sarajevske Općine Stari Grad Irfana Čengića.
Selimbegović je bio protukandidat Čengiću na prijevremenim izborima u ovoj sarajevskoj općini. Na početku je kazao šta mu je konkretno zasmetalo u izjavama Čengića.

"Imao je par ličnih referenci, spominjao je karakter mene i mojih stranačkih kolega, a onda i čitavo to njegovo predstavljanje uspješnim djelovanjem u ovom malo više od 100 dana njegovog djelovanja kao načelnika općine Stari Grad. Jer, znate kako je u medijskoj slici institucije, a on prestavlja instituciju, imaju veću mogućnost i značaj da prezentiraju svoj rad, a oni koji imaju primjedbe imaju manju mogućnost", rekao je Selimbegović na početku.

Osvrnuo se na opasku Čengića koji je kazao da je SDA u nedjelju, nakon proglašenja rezultata izbora, rekla da je znala da će izgubiti, dok je u petak, prije glasanja, najavljivala pobjedu.

"Mi smo u predizbornoj kampanji radili i trudili se. Ono što radi svaka politička stranka kada izađe u kampanju, trudili se da uvjerimo birače u ispravnost politika koje predstvaljamo i naravno za njihovo povjerenje obećavamo da ćemo sve učiniti da pobjedimo. U nedjelju nakon izbora niko nije rekao da smo znali da ćemo izgubiti, već smo iznijeli niz objektivnih okolnosti zbog kojih rezultat nažalost nije mogao biti drugačiji", rekao je Selimbegović.

Znali su, ističe, da postoje otežavajuće okolnosti i na osnovu toga su dinamizirali kampanju. Smatra da su uspjeli ostvariti solidan rezultat.

"Očekivali smo pobjedu. U zadnjih desetak dana se pojavila energija među građanstvom", rekao je Selimbegović.

Govoreći o razlici u glasovima kaže da je razlika u 1.000 glasova.

Čengića prije početka kampanje nije lično poznavao.

"Upoznali smo se na ulici, sreli smo jedan drugog i normalno da smo se i zvanično upoznali. Na bazi toga imamo korektne odnose. Mi kao opozicija djelujemo na aspektima činjenica", navodi.

Rekao je i da su kafu popili u ponedjeljak nakon izbora, kako su i najavili.

Govorio je i kako je došlo do toga da baš on bude kandidat za načelnika. Istakao je da su se baza i članstvo složili da on može na ispravan način artikulirati plan i program SDA te je prepoznat kao najbolji kandidat. Uz sve to je bio novo lice u politici.

Međutim, ističe da je pasivni član SDA od 1993. godine.

Iako je 2010. godine pozvan da bude član Kabineta tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića ističe da mu članstvo u stranci nikada nije pomoglo u zaposlenju.

"Pomoglo je u iskustvu koje sam stekao", rekao je Selimbegović.

Osvrnuo se i na izjave Čengića da SDA u Starom Gradu nije znala voditi kampanju. Stava je da je Čengić ranije počeo sa kampanjom zbog čega je bio u prednosti.

"Oni su imali ranije informaciju da će smijeniti svog kandidata na poziciji načelnika (Ibrahima Hadžibajrića, op.a.) i uporedo su sa tom kampanjom automatski u roku od nekoliko dana promovirali Irfana Čengića kao kandiddata za Općinu Stari Grad. On je faktički u maju krenuo sa svojim kolaicijom partnerima u jednu vrstu predizborne kampanje" rekao je Selmibegović.

Dodaje da su obje kampanje bile objektivno pristojne te se kandidati nisu bavili jedan drugim.

Iako je Čengić kazao da je njegova kampanja koštala 40.000 KM, Selmibegović je stava da je uloženi novac daleko veći.

"Mi smo u jednom momentu izbrojali oglasna mjesta sa plakatima, između 200 i 300, reklamnih prostora. Ti prostori se kreću od 50.000 do 100.000 KM. Daleko više je od 40.000 potrošio", stava je Selimbegović.

Najavio je da će prihvatiti kandidaturu za predstojeće izbore ukoliko organi stranke procijene da je on najbolji kandidat.

"Mi smo ozbiljna politička organizacija. Do polovine maja će mjesni odbori dostaviti svoje prijedloge. Ukoliko članstvo i baza procijeni da je moja kandidatura neophodna spreman sam za drugo poluvrijeme", rekao je Selimbegović.

Kaže da već ima neformalnu podršku članova stranke, ali ističe da mu podršku pružaju i građani, od kojih ima i onih koji kažu da neki nisu ni izašli na izbore.

"U ovom trenutku mislim da imam najviše afiniteta i kvaliteta da preuzmem tu vrstu kandidature", istakao je.

Imao je i kritike na rad aktuelnog načelnika, posebno kada je riječ o usvajanju Paravilnika o unutrašnjoj organizaciji.

"Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji je donio mjesec dana nakon što je stupio na funkciju, mi smo imali niz primjedbi, kasnije ga je opet krenuo mijenjati, mi smo skrenuli pažnju na niz drugih stvari, na kraju smo podnijeli prijavu nadležnoj inspekciji. Nedavno smo dobili obavijest od kantonalne inspekcije da Pravilnik nije u skladu sa zakonskim propisima", objasnio je.

Inspekcija je dala rok od 30 dana da se Pravilnik doradi. Selimbegović ističe da mu je, između ostalog, sporno to što je Pravilnikom definisano da šef Odjela za socijalna pitanja može samo biti diplomirani pravnik, a ne osoba iz struke.

"Ključno naše obećanje u kampanji su ispunili, formirali su javno preduzeće za parking, opet sa nizom propusta", nastavlja Selimbegović.

Ističe da je i Općina Centar bila u procesu osnivanja ovakvog produzeća te su imali tematsku sjednicu na tu temu.

"Mi smo elaborate dobili dan prije održavanja sjednice. Na zadnjoj sjednici Općinskog vijeća su imenovali vršioce dužćnosti Nadzornog odbora preduzeća. Vi znate da je nedavno bila tema Zakon o sprečavanju sukoba interesa koji je bio kapitalni uvjet da se pruži mogućnost za otvaranje pregovora sa EU. Imenovali su Nihada Kestendžića koji je aktuelni savjetnik ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića i u eksplicitnom je sukobu interesa u tom novom zakonu. To govori o njihovom lokalnom odnosu prema jednoj tako važnoj stvari kao što je javno preduzeće, vrše se politička postavljenja i odnosu NiP-a i ministra vanjskih poslova. Suština zakona nije ispoštivana", rekao je Selimbegović.

Dodao je da je za predsjednika Nadzornog odbora imenovan privatni poduzetnik i lični prijatelj Irfana Čengića, Mirza Ustamujić, za kojeg kaže da je uz njega bio aktivno u kampanji.

"Koji je sada vlasnik firme za postavljanje solarnih panela, a on je nedavno najavio da će se na krovu općine postaviti solarne panele. Ništa ne insinuiram", rekao je Selimbegović.

Govorio je i o nastanku bloka koji se u javnosti već naziva "Trojka 2", a kojeg čine SDA, DF i SBiH, koji najavljuju zajedničke kandidate za načelnike u nekim sarajevskim općinama.

"Pregovori traju, vodi ih izabrana delegacija. Ja imam informaciju da je prvi sastanak protekao u korektnom tonu, da su dogovorena osnovna načela djelovanja. Javnost će biti blagovremeno informisana. DF je već rekao da će podržati aktuelnog načelnika Općine Stari Grad", rekao je.

Gostovanje člana predsjednika OO SDA Stari Grad Dženana Selimbegovića u Klix Studiju možete pogledati i direktno na našem YouTube kanalu.

Također nas možete slušati i na Spotifyju, Apple Podcastu, Amazon Musicu i drugim platformama.