BiH
68

Dženan Đonlagić: Jelka Milićević je premijerka FBiH

Piše: Er. M.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj se raspravlja o zaduženju entiteta kod MMF-a, šef Kluba DF-a Dženan Đonlagić se ministrici finansija obraćao kao premijerki, aludirajući na njenu moć u Vladi FBiH.

Šef Kluba zastupnika Demokratske fronte (DF) Dženan Đonlagić nazvao je federalnu ministricu finansija Jelku Milićević "premijerkom" aludirajući na njeni utjecaj koji ima na politiku premijera Fadila Novalića i Vlade Federacije BiH.

Đonlagić je pitao vladajuću koaliciju šta uopće hoće od opozicionih stranaka s obzirom na to da je odluka o zaduženju kod MMF-a donesena u restoranu Barka. Istakao je i kako je tim dogovorom omogućeno finansiranje referenduma u RS-u.

On je rekao i da ekonomski rast na koji se obavezuju vlasti ne garantuje mogućnost vraćanja zaduženja. Objasnio je da je to tehnički moguće jer je sistem trezora takav da će odvojiti sredstva, ali u konačnici da će manje sredstava dolaziti nižim nivoima vlasti.

Vlasti u FBiH je pitao zašto u proteklih 20 godina nisu sproveli reforme pa sada ne bi morali uzimati kredit.

Istakao je i da je Vlada FBiH u Pismu namjere napisala kako ih posebno zabrinjava nezaposlenost, a da već mjesecima pričaju o otvaranju radnih mjesta, što je kontradiktorno.

"Možete li vi išta uraditi, a da nije u konsultaciji sa međunarodnim finansijskim institucijama. Ne znam nijednog premijera koji je uspio protiv sebe okrenuti sve socijalne partnere", rekao je Đonlagić.