Poruka iz Bužima
1k

Džaferović: Zauvijek ćemo pamtiti generala Izeta Nanića

B. T.
Džaferović u Bužimu (Foto: Facebook)
Džaferović u Bužimu (Foto: Facebook)
Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović prisustvovao je manifestaciji "Slobodarski dani viteškog grada Bužima". U obraćanju prisutnima on je kazao da je posebna čast biti u viteškom Bužimu, mjestu gdje su sloboda, čast, ponos i domovina najvažnije riječi. Istakao je da ćemo zauvijek pamtiti generala Izeta Nanića.
Kako je dodao, bijeli šehidski nišani su najjasnije svjedočanstvo njihove borbe za Bosnu i Hercegovinu, slobodu i dostojanstvo.

"Kada su se u prvim poslijeratnim danima tražili odgovori i objašnjenja kako smo uspjeli odbraniti državu Bosnu i Hercegovinu, naš predsjednik i vrhovni komandant rahmetli Alija Izetbegović je kazao: "Kada se iz neke historijske udaljenosti bude odgonetalo to čudo bosanskog otpora, naći će se da je tajna bila negdje u dušama ili karakteru ljudi". Nepokorena Krajina i nepokolebljiva snaga krajiških boraca najistaknutiji su primjeri tog čuda", kazao je Džaferović.

Herojski otpor počiva na žrtvi

Kako je dodao, herojski otpor počiva na žrtvi onih koji su bili spremni protiv zla i nepravde ustati po cijenu života i suprotstaviti se daleko nadmoćnijoj sili agresora.

"Samo takva odlučnost, odlučnost naroda koji brani pravo na opstanak i građana koji brane pravo na slobodu i jednakost, može uroditi plodom. Takav otpor se ne može slomiti. Nikada nećemo zaboraviti ciljeve za koje smo se borili. Oni koji misle da hoćemo, varaju se. Nema zaborava! Pamtit ćemo i dobro i zlo, ono vrijeme najtežeg iskušenja za Bosnu i Hercegovinu, herojstvo najboljih bh. sinova u odbrambeno-oslobodilačkom ratu od 1992. do 1995. godine, naše šehide i poginule borce", istakao je Džaferović.

Kako je podsjetio, predsjedništvo Republike Bosne i Hercegovine, na čelu s rahmetli predsjednikom Alijom Izetbegovićem, i narod organizovan u jedinice Armije Republike BiH ostvarili su historijski cilj: odbranili su i očuvali cjelovitu i suverenu državu Bosnu i Hercegovinu. I tu historijsku činjenicu niko ne može osporiti, ma koliko se trudio.

"Ta pobjeda nije bila samo vojna, već i civilizacijska. Izborili smo demokratiju. Odbranili smo ideju i bit će ove zemlje, ono što nosimo kao trajnu oporuku od svojih predaka. Mogućnost da ljudi različitih vjera i nacija i dalje žive zajedno. A to je veliko", rekao je Džaferović.

U nekoj sažetoj historiji i opisu ovoga kraja, kako je dodao, treba kazati da je ovo sredina hrabrih i prkosnih ljudi, marljivih i plemenitih Krajišnika u čiju vjernost i predanost ova zemlja nikada nije imala sumnju. Prema njegovim riječima, posljednja agresija na državnost i cjelovitost Bosne i Hercegovine najsvježije je svjedočanstvo o žrtvi koju su građani Bužima i cijele Krajine bili spremni podnijeti.

"U potpunoj političkoj, informativnoj i ekonomskoj blokadi, u izuzetno teškoj i složenoj vojno-političkoj situaciji, zahvaljujući pripadnicima 5. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, odbranjeno je uvjerenje da ćemo sačuvati cjelovitost ove zemlje. U najtežim trenucima borbe za opstanak države Bosne i Hercegovine, 505. viteška brigada je dala svoje najbolje sinove. Njih 497. Među njima i rahmetli generala Izeta Nanića, zlatnog ljiljana i heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata. U vrijeme najtežih trenutaka za Krajinu i državu Bosnu i Hercegovinu, general Nanić je vjerovao u njen opstanak i pobjedu zajedništva svih naroda koji ovu zemlju imaju na srcu", rekao je Džaferović.

Kako je dodao, u riječima rahmetli Izeta Nanića: "Ako Bog da, bit će naša Bosna i Hercegovina", sažeta je suština napora svih istinskih patriota u čijim srcima država BiH zauzima glavno mjesto.

Obaveza prema budućim naraštajima

"Očuvanje njene cjelovitosti, nezavisnosti i samostalnosti, očuvanje naših vjekovnih ognjišta, bili su ciljevi naše borbe i mi smo te ciljeve i ostvarili. Zauvijek ćemo pamtiti generala Izeta Nanića. Pamtit ćemo naše očeve, braću i sinove koji su položili svoje živote za slobodu koju mi danas imamo. Dubinom tragedije koja nam se dogodila možemo izmjeriti našu obavezu prema budućim naraštajima, sa ciljem da se mir sačuva i zlo više nikada ne ponovi", kazao je Džaferović.

Kako je dodao dalje, borbe koje su pred nama jednako su sudbonosne kao i one koje su iza nas.

"Naša je obaveza da dovršimo izgradnju države za koju su najbolji među nama dali svoje živote", poručio je, između ostalog, Džaferović.