Ocjena ustavnosti
74

Džaferović uputio apelaciju Ustavnom sudu na Schmidtove odluke o Izbornom zakonu BiH

G. M.
Šefik Džaferović (Foto: D. S./Klix.ba)
Šefik Džaferović (Foto: D. S./Klix.ba)
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović uputio je Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine Zahtjev za ocjenu ustavnosti Amandmana na Ustav Federacije BiH i Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.
Džaferović je danas uputio Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine zahtjev za ocjenu ustavnosti Amandmana na Ustav Federacije BiH ("Službene novine Federacije BiH", broj 79/22) i Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine ("Službeni glasnik BiH", broj 67/22) koje je 2. 10. 2022. donio visoki predstavnik Christian Schmidt, s prijedlogom da se navedeni propisi ukinu.

Zahtjevom se traži utvrđivanje nesaglasnosti odredbi osporavanih Amandmana i Zakona sa Ustavom Bosne i Hercegovine, prije svega u dijelu koji se odnosi na demokratsko načelo i konsekventno tome načelo vladavine prava, odnosno njegov princip pravne sigurnosti.

Podsjetimo, visoki predstavnik je na dan izbora 2. oktobra nametnuo izmjene Izbornog zakona i Ustava Federacije Bosne i Hercegovine kojima je povećao broj delegata u Domu naroda Federacije BiH na 80, a klub svakog konstitutivnog naroda na 23 delegata.

“Dom naroda sastoji se od osamdeset delegata, i to po dvadeset tri delegata iz reda svakog od konstitutivnih naroda i jedanaest delegata iz reda Ostalih”, piše u amandmanu koji je nametnut na Ustav Federacije BiH odlukom visokog predstavnika, a koja je objevljena na službenoj stranici OHR-a.

Kao što je poznato, Dom naroda Federacije BiH do sada je broja 58 delegata, te je svaki nacionalni klub imao po 17 delegata, a klub Ostalih 7.