O Izbornom zakonu
13

Džaferović uoči sastanka s predstavnicima Venecijanske komisije: Očekujemo pomoć

Piše: S. H.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: N. G./Klix.ba)
U zgradi Delegacije Evropske unije u BiH danas se održava prvi sastanak predstavnika Venecijanske komisije s predstavnicima političkih stranaka u našoj zemlji, koje učestvuju u pregovorima o izmjenama Izbornog zakona.

Uoči sastanka medijima se obratio predstavnik SDA Šefik Džaferović, koji je iznio nadu da će uloga Venecijanske komisije biti od velike koristi.

"Razgovor s Venecijanskom komisijom može samo da koristi građanima BiH. Mislim da će Vencijanska komisja, imajući u vidu dosadašnja mišljenja koja su iznijeli, ostati na tragu evropskih standarda i svega onoga što treba da bude ugrađeno u naš izborni zakon ia mislim da niko ništa ne bi trebao imati protiv toga. Stoga se nadam da će njihova medijacija i izrada mišljenja samo pomoći ovom procesu", poručio je Džaferović.

Današnjem sastanku s predstavnicima stranaka prisustvuju Damir Bećirović i Zlatko Miletić iz Demokratske fronte, Damir Mašić i Zoran Mikulić iz SDP-a, Borjana Krišto i Bariša Čolak iz HDZ-a te Damir Arnaut iz SBB-a.

Jučer je iz Ureda Vijeća Evrope u Sarajevu najavljeno da će Venecijanska komisija prisustvovati nizu sastanaka s relevantnim sudionicima izbora, u cilju pružanja stručne pomoći u procesu kontinuiranih rasprava o neophodnim izmjenama u izbornom zakonodavstvu, posebno u pogledu izbora Doma naroda Federacije BiH.