|

Džaferović u Fazlagića Kuli: I ezan i crkveno zvono treba da se čuju u svim krajevima zemlje

Džaferović u Fazlagića Kuli: I ezan i crkveno zvono treba da se čuju u svim krajevima zemlje
492
A. P.
3.8.2019. u 17:16
80
komentara
492

dijeljenja
1/11
2/11
3/11
4/11
5/11
6/11
7/11
8/11
9/11
10/11
11/11
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović prisustvovao je danas u u Fazlagića Kuli kod Gacka obilježavanju 10. godišnjice obnove džamije koja je bila zapaljena 2008. godine.
Polaganjem cvijeća i učenjem fatihe na Centralnom spomen obilježju Džaferović i predstavnici delegacija drugih institucija odali su poštovanje gatačkim šehidima.

"Bilo je važno da se u vrlo kratkom vremenu ovaj vrlo značajan objekat za nas obnovi. Danas smo ovdje da se sjetimo i odamo poštovanje za 182 ubijena Bošnjaka Gacka u vremenu odbrane BiH od agresije, dok su Gačani mogli da brane svoje kućne pragove, ovdje na području općine Gacko. Ovdje smo da se sjetimo i odamo poštovanje za više od 400 šehida odavde iz Gacka, koji su dali svoje živote na ratištima diljem BiH", kazao je Džaferović u svome obraćanju.

Istaknuo je da je agresija na BiH došla izvana, na talasima najprije velikosrpskog projekta, a onda i velikohrvatskog projekta, a glavni cilj je bio uništiti multietničku supstancu Bosne i Hercegovine i višestoljetnu bh. tradiciju života različitih etničkih skupina.

Naglasio je da su povratnici širom Bosne i Hercegovine, uključujući i Gacko, najbolji borci za reintegraciju države Bosne i Hercegovine.

"Uvijek ću se odazvati na pozive povratnika jer zastupam politiku, na temelju i ličnih ubjeđenja, da je jedini put ove zemlje njena unutrašnja reintegracija i integracija takve BiH u EU i NATO. Mi BiH možemo reintegrirati u interesu svih naroda koji žive u ovoj zemlji, na način da ćemo jačati institucije države, jer one pokrivaju cijelu državu i u njihovom funkcioniranju učestvujemo svi mi, svi narodi i građani", kazao je.

Džaferović je naglasio da je BiH multietnička zemlja, da nijedan entitet nije etnički ekskluzivan prostor samo jednog naroda, već da oba entiteta pripadaju svim narodima i svim građanima, te da "i ezan i crkveno zvono treba da se čuju u svim krajevima zemlje".

"Naši povratnici ne žive u sjajnom stanju. Neki imaju problema da se vrate, neki imaju problema da svoj povratak učine održivim. Uglavnom svi imaju problema sa ostvarivanjem prava koja im pripadaju, prava koja su zapisana u dokumentima, u ustavima po kojima mi danas funkcioniramo u BiH. Pozivam sve vlasti u BiH, evo ovdje u entitetu RS, ovdje na području općine Gacko: 'Poštujte prava povratnika'", kazao je.

Naglasio je da se moraju poštovati prava povratnika na zapošljavanja u javnom sektoru u i na identitet, posebno pravo na bosanski jezik u manjem bh. entitetu.

"Nisu slučajni udari antibosanskih snaga na institucije i na prava povratnika. Ja im poručujem da odustanu od toga, jer mi se nikada nećemo proći borbe za svaki pedalj ove zemlje i za prava svakog čovjeka. Jer ovo je naša zemlja, i ne dam da bilo ko, evo ovdje na ovom mjestu, kaže da je u većem pravu od bilo koga od nas. To se naravno odnosi na sve ljude i sve krajeve BiH", zaključio je Džaferović, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.
Prijavi grešku


Komentari (80)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...