BiH
9

Džaferović: Srbija bi trebala utjecati na vlasti u RS-u da odustanu od referenduma

Piše: Er. M.
Šefik Džaferović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Šefik Džaferović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
U povodu sastanka predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i predsjednika srbijanske vlade Aleksandra Vučića sa rukovodstvom RS-a o referendumu u manjem bh. entitetu, zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović izjavio je za Klix.ba kako bi Srbija trebala utjecati na vlasti u RS-u da odustanu od referenduma.

On je istakao kako su potpisnice Dejtonskog mirovnog sporazuma Republika BiH, Republika Hrvatska i ondašnja Savezna Republika Jugoslavija čija je Srbija nasljednica.

"Obaveza je potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma da ga štite i da svojim aktivnostima uklanjaju antidejtonske aktivnosti. Referendum u RS-u je klasičan primjer antidejtonske aktivnosti. Ako Srbija bude ispunjavala svoje obaveze onda jedina odluka sa današnjeg sastanka može bit utjecaj na vlasti u RS-u da odustanu od referenduma", rekao je Džaferović.

Još jednom je ponovio da zakazani referendum o Danu RS-a nije u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, a samim tim ni sa Ustavom BiH.

"Očekujem da prije svega reaguje međunarodna zajednica koja je dužna da štiti Ustav BiH i Dejtonski mirovni sporazum te da taj referendum stavi van snage. To je uloga međunarodne zajednice", rekao je Džaferović.

On je dodao da je Vijeće za implementaciju mira (PIC) BiH ispravno konstatovalo stvari, ali da je svejedno izostala odluka međunarodne zajednice koja izbjegava odgovornost.

"Očekujem i aktivnosti institucija BiH. Tu prije svega mislim na Ustavni sud BiH i državne pravne institucije u smislu zaštite suvereniteta BiH", kazao je Džaferović.

Podsjećamo, predstavnici RS-a danas se nalaze u posjeti Beogradu gdje će sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i predsjednikom srbijanske vlade Aleksandrom Vučićem razgovarati o najavljenom referendumu o Danu RS-a.

Ovaj sastanak uslijedio je nakon što je Vijeće za implementaciju mira u BiH (PIC) uz izdvojeno mišljenje Rusije pozvalo vlasti u RS-u da odustanu od održavanja referenduma.

Politički potezi vlasti Milorada Dodika dočekani su s negodovanjem kod međunarodnih diplomata i bošnjačkih predstavnika u BiH.