Smanjio prava Bošnjaka
315

Džaferović: Schmidt je suspendovao Washingtonski sporazum, pozivam patriote na jedinstvo i oprez

S. M.
Šefik Džaferović (Foto: I. Š./Klix.ba)
Šefik Džaferović (Foto: I. Š./Klix.ba)
Delegat u Domu naroda PS BiH Šefik Džaferović kazao je danas, komentarišući posljednju odluku visokog predstavnika, da je on svojim izmjenama na određen način naštimao rezultate političkoj koaliciji koju preferira, HDZ-u i Trojci, te da je suspendovao Washingtonski sporazum.

On je istakao da su izmjene Ustava Federacije BiH, koje je donio visoki predstavnik, a tiču se izbora Vlade Federacije, usmjerene ka smanjivanju političkih prava Bošnjaka kao konstitutivnog naroda u Federaciji, pri čemu ovim izmjenama nisu trajno uklonjene blokade u formiranju federalne izvršne vlasti.

"Činjenično stanje nakon jučerašnjeg dana je takvo da se Vlada Federacije ne može izabrati bez saglasnosti hrvatskog predsjednika Federacije, a može bez bošnjačkog potpredsjednika, što je duboko neustavno, jer bi oni prema Ustavu trebali imati jednaka prava, budući da Bošnjaci i Hrvati kao konstitutivni narodi trebaju imati jednaka prava", rekao je Džaferović.

Smatra da je Schmidt suspendovao ovaj princip, i samim time Washingtonski sporazum čime je nanio ogromnu štetu koja se ogleda u frustraciji koju bošnjački narod osjeća, a potpune posljedice će biti vidljive tek u predstojećem periodu.

"Sasvim je jasno da je cilj ovih izmjena bio eliminisati jednu političku stranku iz procesa formiranja vlasti. Nigdje u svijetu se Ustav ne oblikuje s ovakvim ciljem, te se u ovom smislu može, bez dileme utvrditi, da je visoki predstavnik na određen način naštimao rezultate političkoj koaliciji koju preferira – HDZ-u i Trojci, čime je unio duboko nepovjerenje u politički sistem", rekao je Džaferović.

Skandalozno je, ističe Džaferović, da je želeći odstraniti jednu stranku Schmidt pribjegao smanjenju prava jednog naroda.

"Jer ko god da je danas na poziciji bošnjačkog potpredsjednika Federacije, iz koje god stranke da dolazi, ne bi imao jednaka prava kao hrvatski predsjednik, i u tome je suština", kazao je Džaferović.

Dodao je da, na koncu, Schmidt nije trajno uklonio blokade u procesu formiranja vlasti.

"Svakome ko je pročitao odluku, sasvim je jasno da će nakon 2026. godine, npr. (pot)predsjednik Federacije, koji bude imao podršku 14 delegata u klubu konstitutivnog naroda iz kojeg dolazi, moći blokirati formiranje vlasti, upravo onako kako je to činio Marinko Čavara tokom protekle četiri godine", smatra Džaferović.

Naglasio je da je Schmidt 2. oktobra kazao da je otklonio blokade u formiranju vlasti, a onda se pokazalo da nije tako.

"Ponovo je jučer to rekao, a sasvim je jasno iz odluka da ponovo nije rekao istinu, čime je doveo u pitanje svoj kredibilitet", rekao je Džaferović.

U nastavku je kazao da za njega lično, i vjeruje ogromnom broju euroatlantski orijentisanih bh. patriota, potez OHR-a i međunarodne zajednice predstavlja razočarenje.

"Nakon što smo, u protekle četiri godine, sarađivali, boreći se za nastavak NATO puta BiH, kao i da sačuvamo ustavni poredak, došla je potpuna neočekivana i iracionalna promjena", istakao je Džaferović.

Dodao je da se međunarodna zajednica nije okrenula protiv Milorada Dodika, koji ruši Dejtonski sporazum i ustavni poredak, niti se okrenula protiv HDZ-a koji je, po priznanju međunarodnih zvaničnika, četiri godine blokirao izbor Vlade FBiH i sudija ustavnog suda.

"Umjesto toga, pokrenut je sveobuhvatni napad na politički status i ugled onih koji su stajali u zaštitu ustavnog poretka, mira i euroatlantske orijentacije zemlje. Postavlja se pitanje kakva se poruka šalja i kakvo se ponašanje svime ovime ohrabruje. Bojim se da ulazimo u period izuzetno ozbiljne neizvjesnosti, te pozivam bošnjački narod i sve bh. patriote na oprez, odgovornost i jedinstvo u izazovima koji su pred nama", zaključio je Džaferović.