Džaferović sa čelnicima EUFOR-a i NATO-a: Važan je nastavak saradnje

Klix.ba
5.2.2019. u 15:12
4
19
Džaferović sa čelnicima EUFOR-a i NATO-a: Važan je nastavak saradnje
4
Džaferović sa čelnicima EUFOR-a i NATO-a: Važan je nastavak saradnje
Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović sastao se sa komandantom Snaga Evropske unije za Operaciju "Althea" i zamjenikom vrhovnog komandanta NATO-a za Evropu, generalom Jamesom Everardom.
Sagovornici su se složili da međunarodne snage imaju veoma važnu ulogu, ne samo u Bosni i Hercegovini, već i u cijeloj regiji. Istaknuta je izvanredna saradnja misije EUFOR sa svim nivoima vlasti u BiH, naročito s Ministarstvom odbrane BiH. Naglašena je važnost saradnje sa lokalnim stanovništvom, koja utiče na stabilizaciju ukupnih prilika u BiH.

Na sastanku je iskazana zahvalnost pripadnicima EUFOR-a za doprinos u saniranju posljedica poplava koje su zadesile Bosnu i Hercegovinu 2014. godine.

Razgovarano je o zajedničkim aktivnostima na deminiranju i s tim u vezi potrebi usvajanja državne strategije radi bržeg završetka čišćenja zaostalih mina.

Govoreći o nedavnoj posjeti članova Predsjedništva BiH zvaničnicima u Briselu, gdje je potcrtano jedinstvo i predanost procesu evropskih integracija, sagovornici su zaključili da je princip vladavine prava ključan za očuvanje mira i razvoj demokratije.

Naglašena je važnost daljeg provođenja reformi Oružanih snaga Bosne i Hercegovine radi održavanja i unapređenja njihove operativne sposobnosti. Pripadnici OSBiH dokazali su svoj profesionalizam i predanost kroz učešće u mirovnim misijama u Afganistanu i Iraku.

Sastanku su, u ime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, prisustvovali savjetnici Ana Trišić-Babić i Dragan Vuković, te u ime člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, savjetnici Branimir Jukić i Vanja Filipović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (19)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: