Susret u Sarajevu
17

Džaferović pozvao državno Ministarstvo pravde da upiše ANU BiH u registar pravnih lica

FENA
Šefik Džaferović i predstavnici ANU BiH (Foto: Predsjedništvo BiH)
Šefik Džaferović i predstavnici ANU BiH (Foto: Predsjedništvo BiH)
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio je danas u Sarajevu delegaciju Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (ANU BiH).

Predsjednik ANU BiH Muris Čićić informirao ga je o projektima i planovima te institucije, a naročita pažnja posvećena je projektu izrade Enciklopedije Bosne i Hercegovine.

Tema razgovora bilo je i pitanje podrške državnih organa Akademiji nauka i umjetnosti, a u fokusu je bilo odbijanje Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine da izvrši upis ANU u Registar pravnih lica BiH.

Džaferović je pozvao Ministarstvo pravde da provede odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i izvrši svoje obaveze prema ANU BiH, te je naglasio da, u protivnom, pravosudne institucije moraju pokrenuti krivični postupak protiv odgovornih u Ministarstvu pravde jer je neizvršavanje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine krivično djelo.

Razgovarano je i o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, regiji i na međunarodnoj sceni, a delegacija ANU BiH iskazala je, kako su saopćili, veliku podršku naporima koji se poduzimaju u svrhu integracije Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju i NATO savez kao najbolji okvir za stabilizaciju, jačanje mira i put ka prosperitetu.

Džaferović je prihvatio poziv rukovodstva ANU BiH da bude pokrovitelj svečane sjednice koja će biti organizirana u oktobru ove godine u povodu 70. godišnjice osnivanja Akademije, saopćili su iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine.