O današnjoj presudi
522

Džaferović: Potvrđeno učešće Srbije u agresiji na BiH, očekujem veću kaznu u žalbenom postupku

G. M.
Šefik Džaferović (Foto: I. Š./Klix.ba)
Šefik Džaferović (Foto: I. Š./Klix.ba)
Današnja prvostepena presuda Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću predstavlja samo djelić pravde za žrtve počinjenih zločina, rekao je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

"Najveći značaj ove presude je što je još jednom pred institucijama međunarodne pravde potvrđeno postojanje sveobuhvatnog udruženog zločinačkog poduhvata koji je od avgusta 1991. vođen protiv nesrpskog stanovništva na području Bosne i Hercegovine i Hrvatske", navodi Džafefović.

Dodaje da je "neizmjerno važno što je i ovom presudom jasno utvrđeno da je trajno uklanjanje nesrpskog stanovništva bio cilj koji su zajedno dijelili politički rukovodioci Srbije, tzv. Srpske Republike BiH i samoproglašenih autonomnih oblasti u Hrvatskoj".

"Što se tiče individualne odgovornosti njih dvojice, zasigurno da je kazna od 12 godina preblaga i nezadovoljavajuća, kao i činjenica da, pored Bosanskog Šamca, nisu proglašeni krivim za sve zločine iz optužnice", dodao je.

Očekuje da će to biti ispravljeno u žalbenom postupku.

"S druge strane, činjenica da je dokazano učešće šefa državne bezbjednosti Srbije i Miloševićeve desne ruke u zločinima u Bosni i Hercegovini ima historijski značaj. Srbija će se morati suočiti sa svojom ulogom u agresiji i činjenju i podržavanju zločina u Bosni i Hercegovini", zaključuje Džaferović.