Tribina u Cazinu
331

Džaferović: Potrebno nam je bošnjačko jedinstvo, a neki iz ličnih interesa rade protiv toga

Klix.ba
Foto: Muamer Ćoralić
Foto: Muamer Ćoralić
Šefik Džaferović, kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH, posjetom Velikoj Kladuši i Cazinu, nastavio je seriju javnih tribina i razgovora sa građanima, saopćeno je iz SDA.

Džaferović se, kako je saopćeno, u Velikoj Kladuši posebno interesirao za oživljavanje Agrokomerca, razvoj poljoprivrede i prehrambene industrije.

"Zahvaljujući angažmanu Vlade FBiH i privatnoj inicijativi dio Agrokomerca je profunkcionisao. Očekujem da se taj projekat nastavi, ali i da se povećaju ulaganja u razvoj poljoprivrede i prehrambene industrije po kojoj je ovo područje prepoznatljivo", kazao je Džaferović u Velikoj Kladuši.

On je na tribini u Cazinu odgovarao na pitanja novinara Igora Todorovca, ali i na pitanja građana.

"Bio sam na Savi, zatim na Drini, u Livnu, a sada sam ovdje u našoj ponosnoj i herojskoj Krajini. Svaki pedalj ove zemlje za mene je jednako važan. Posebna mi je čast da sam ovdje među herojima na koje je cijela BiH ponosna, kazao je Džaferović.

Naglasio je da je u posljednje vrijeme primjetan specijalni propagandni rat koji se vodi protiv Bošnjaka. Cilj je, kazao je Džaferović, da se bošnjačkom narodu stavi stigma radikalizma i da se Bošnjake prikaže u negativnom svjetlu, kao prijetnju zapadnom svijetu, a sve kako bi se našlo „opravdanje“ za velikodržavne politike usmjerene protiv BiH.

Dio tog specijalnog rata, naglasio je Džaferović, jeste i pokušaj izjednačavanja žrtve i napadača.

"Pokušava se napraviti vještački balans između žrtve i agresora u sudskim procesima za ratne zločine. S tim ciljem se pokreću pravosudni procesi protiv najčasnijih branilaca BiH. Dok su suđenja onima koji su protjerivali, ubijali i palili krajiška sela i gradove sporadična, pokreću se procesi protiv časnih Krajišnika, vitezova koji su branili i odbranili ovaj narod i ovu zemlju. Ali, mi dobro znamo ko su heroji i vitezovi a ko su zločinci i kukavice. Ta priča im neće proći", istakao je Džaferović.

Cilj onih koji ne žele dobro BiH je i da razbiju jedinstvo patriotskih političkih snaga i da time pokušaju ušutkati bošnjački politički faktor, bez kojeg se više ne mogu donositi odluke ni u BiH, ni u regiji.

"Potrebno nam je bošnjačko jednistvo. Neki rade protiv toga iz sitnih ličnih interesa, a neki namjerno unose smutnju i razdor, pokušavajući da nas razjedine i oslabe. Ni to im neće proći! Jer naš narod prepoznaje historijski kontekst u kojem živimo, kazao je Džaferović, dodajući da je SDA jedina snaga koja zna i može, koja ima mudrosti i hrabrosti da gradi zemlju jednakopravnih ljudi, da se suprotstavi njenim neprijateljima i da je uvede u EU i NATO", rekao je on.