Kultura na Neretvi
102

Džaferović otvorio Mostarsko ljeto: Mi se borimo za jedinstveni grad i u tome ćemo uspjeti

R. D.
Senad Suljić i Šefik Džaferović (Foto: R. D./Klix.ba)
Senad Suljić i Šefik Džaferović (Foto: R. D./Klix.ba)
Izložbom slika Ibrahima Novalića otvorena je ovogodišnja međunarodna kulturno-turistička manifestacija "Mostarsko ljeto 2019". Mostarsko ljeto otvorio je njegov pokrovitelj, član Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović.

Džaferović je u svom obraćanju kazao da se radi o kulturnoj manifestaciji od značaja za cijelu državu i bez koje ne bi bila upotpunjena kulturna baština Bosne i Hercegovine.

"Želim da institucije iz oblasti kulture na tragu politike koju zastupam i vodim generalno kada je u pitanju odnos prema državi Bosni i Hercegovini djeluju što je moguću zajedno i što je moguće više jedinstveno", izjavio je Džaferović.

Dodao je da se takvim pristupom mogu najbolje iskazati sve različitosti koje ima domovina Bosna i Hercegovina.

"Naša domovina je bogata različitostima, govorim o njima ne o razlikama. One su naše bogatstvo i trebaju da budu naša komparativna prednost, a ne razlog za svađe i sukobe. Mi se borimo za jedinstven grad Mostar, za što je moguće veći stepen jedinstva svih institucija, pa i institucija u oblasti kulture. Za Mostar u kojem će svi narodi biti ravnopravni, u kojem će svaki čovjek biti ravnopravan i gdje će biti isključena dominacija bilo koga. Mi ćemo u ovim nakanama uspjeti", zaključio je svoje obraćanje Džaferović.

Džaferović je nakon proglašenja festivala otvorenim od direktora Centra za kulturu Senada Suljića dobio prigodan poklon.

Ibrahim Novalić kazao je da večeras izlaže jednu svoju malu retrospektivu radova koji su nastajali zadnjih desetak godina. Posebno mu je drago se sve ovo dešava u gradu za koji se nekad vezivali više od 200 slikara.

Mostarsko ljeto organiziraju Centar za kulturu, Muzej Hercegovine, Narodna biblioteka, Narodno pozorište i Pozorište lutaka, a trajat će do 9. avgusta. Publiku očekuje tridesetak raznovrsnih kulturnih sadržaja.