S Inzkom i Scanlanom
38

Džaferović: OHR kao dio Dejtonskog sporazuma mora ostati u BiH

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović primio je u nastupnu posjetu prvog zamjenika visokog predstavnika za BiH i supervizora za Distrikt Brčko Michaela Scanlana i visokog predstavnika Valentina Inzka.

Tokom razgovora razmijenjena su mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, te aktivnostima koje OHR poduzima u okviru svog mandata.

Džaferović je izrazio nezadovoljstvo slabljenjem uloge međunarodne zajednice u BiH, reprezentirane kroz OHR, naročito jer još nije do kraja implementiran Daytonski sporazum, niti su otklonjene prepreke koje sprečavaju punu funkcionalnost institucija naše zemlje.

Istakao je da je slabljenje uloge međunarodne zajednice prije pune implementacije Dejtonskog mirovnog sporazuma ohrabrilo predvodnike destruktivnih politika, što se može negativno odraziti na stabilnost i razvoj BiH.

Džaferović je naglasio potrebu da OHR, kao dio Dejtonskog mirovnog sporazuma, mora ostati u mandatu u BiH, sve dok odredbe tog sporazuma ne budu provedene u cijelosti u svim segmentima.

Također je naglasio da cijeni bogato diplomatsko iskustvo novog prvog zamjenika visokog predstavnika Michaela Scanlana i poželio mu uspješan mandat u BiH, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.