Obilježena godišnjica
17

Džaferović: Nećemo odustati dok pred lice pravde ne stanu svi odgovorni za Ahmiće

Klix.ba
Šefik Džaferović (Foto: E. M./Klix.ba)
Šefik Džaferović (Foto: E. M./Klix.ba)
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović poručio je na današnjem obilježavanju 26. godišnjice strašnog zločina u Ahmićima kako žrtva i agresor nikada neće biti izjednačeni što, prema njegovom mišljenju, neke retrogradne strane pokušavaju učiniti.

Kako je kazao, za strašni zločin u Ahmićima trebalo je odgovarati više ljudi, a ne, kako kaže, samo šest osoba.

"Mnogo je više njih bilo, i na strani onih koji su inspirisali i planirali, a pogotovo na strani onih koji su izvršili ovaj zločin. Nećemo se proći sve dok se i posljednji organizator, inspirator i izvršilac ne dovede pred lice pravde. Obnova povjerenja je neophodna i potrebna, ali za to su potrebne istina i pravda. Dok god istina o onome što se dešavalo u BiH od 1992. do 1995. godine ne bude u potpunosti na vidjelu, mi ćemo imati problema i u komunikaciji i procesu obnove povjerenja", kazao je Džaferović.

On je dodao kako je veoma važno da domaće pravosuđe u BiH prepozna pravu istinu.

"Znam da postoje različita tumačenja onoga što je bilo u BiH od 1992. do 1995. godine, a svi opet znamo šta je istina i šta je stvarno bilo. Dogodila se agresija, dogodio se masovni zločin i genocid. Minimum oko kojeg se svi u BiH trebamo okupiti i složiti je istina koju je utvrdio Međunarodni sud pravde u Hagu i Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju. Čini mi se da domaće pravosuđe počinje odstupati od onoga što je utvrdilo međunarodno pravosuđe pa se onda odbrambeno-oslobodilačke akcije Armije RBiH pokušavaju predstaviti kao zauzimanje gradova i naselja, kao nepostojeći i virtuelni udruženi zločinački poduhvat, nakon što je Haški tribunal utvrdio dva udružena zločinačka poduhvata, jedan iz Beograda, drugi iz Zagreba. Pokušava se na sve načine izjednačiti agresor i žrtva. Mi poručujemo po ko zna koji put da u tome neće uspjeti, jer nije moguće izjednačiti zlo i dobro, agresiju i odbranu od agresije", naglasio je Džaferović.

Na današnjem obilježavanju 26. godišnjice zločina u Ahmićima brojne delegacije položile su vijence i cvijeće na spomen-obilježje.

Članovi porodica ubijenih stanovnika Ahmića i danas su upozorili da se i dalje traga za tijelima 29 ubijenih, kao i da nisu procesuirani svi odgovorni za ovaj zločin.