Reakcija na reakciju
48

Džaferović nakon posjete Sandžaku: Pokušavaju se zloupotrijebiti moji odlasci u džamiju

Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH reagirao je na pismo predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Mevluda Dudića upućenog njegovom predsjedniku Bakiru Izetbegoviću, pa je saopćio da je posjeta obavljena na poziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća.
Džaferović je reakcije na svoju posjetu Sandžaku 11. i 12 maja okarakterisao kao pokušaj zloupotrebe, poručivši da će sa svojim obavještenjem za javnost otkoniti sve dalje nedoumice. Potom navodi da je posjeta obavljena na poziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća, kao zvanične institucije bošnjačke zajednice.

"Povod je bio obilježavanje 11. maja, Dana bošnjačke nacionalne zastave. Obratio sam se na Svečanoj sjednici Bošnjačkog nacionalnog vijeća kojoj su prisustvovali vijećnici iz svih političkih stranaka izabrani na izborima za to tijelo", naveo je Džaferović.

Napomenuo je kako je tokom posjete imao susrete s gradonačelnicima Novog Pazara i Sjenice, kao i da se odvojeno sastao i sa svim političkim predstavnicima Bošnjaka koji su tražili susret, odnosno sa Sulejmanom Ugljaninom iz SDA i Rasimom Ljajićem iz SDP-a.

"Predstavnici ostalih političkih partija, čiji prvaci sada pokušavaju zloupotrijebiti ovu posjetu, nisu pokazali interes da razgovaraju sa članom Predsjedništva BiH", rekao je Džaferović.

Naveo je da su njegovi odlasci u džamiju, koji se pokušavaju zloupotrijebiti, bili isključivo u svrhu obavljanja vjerske dužnosti, te se ne bi se smjeli nikako drugačije tumačiti, pogotovo ne od vjerskih službenika.

"Moj stav je oduvijek bio da vjerske institucije Bošnjaka muslimana u Sandžaku i cijeloj Srbiji trebaju biti organizacioni dio Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Ovaj stav, kao i poziv na političko jedinstvo Bošnjaka u Sandžaku, izrekao sam tokom svih susreta i razgovora sa svim akterima političkog i vjerskog života", istakao je Džaferović.

Prema njegovim riječima, ne želi ulaziti u to da li iza pokušaja zloupotrebe njegove posjete stoje određene politike u Srbiji i Sandžaku ili možda lični interesi.

"Zloupotrebe svakako neće doprinijeti prijeko potrebnom jedinstvu Bošnjaka", zaključio je Šefik Džaferović.